Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем добре узряла и сладка диня?

04 май 2022, 14:17 часа

Динята се цени заради своята сочност и сладък вкус, които се разкриват най-добре охладени. Не всеки обаче може да се наслади на приятния им вкус. Трябва да знаете как да изберете сладка диня.

Полезни свойства на динята

Родното място на динята е Южна Америка. Плодът е бил известен още от времето на Древен Египет – дините са били оставяни в гробниците на фараоните като храна за отвъдното съществуване, което показва, че прекрасният вкус на плода е бил високо ценен в древността. Динята се състои от 90-95% вода, така че нормализира водния баланс на организма, предпазва от дехидратация и топлинен удар. Голямото количество вода има положителен ефект върху функционирането на бъбреците и пикочните пътища като цяло, помага за отстраняването на солите, като по този начин предотвратява образуването на камъни. Тъй като дините съдържат голямо количество калий и магнезий, те имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Динята заслужено се счита за мощен антиоксидант, тъй като отлично премахва токсините и значително намалява нивото на лошия холестерол. Сладкият плод е богат на витамини В1, В2, С, РР, Е, А, калций, фосфор, желязо, натрий,фолиева киселина и витамин Ц.

Кои хора НИКОГА не трябва да ядат диня?

Как да изберете добре узряла диня?

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си е купил или опитал лоша диня. Трудно е да се идентифицира добър продукт на пръв поглед, така че хората често се натъкват на зелени или презрели плодове. Има обаче няколко тайни, които ще ви помогнат винаги да избирате сочни и сладки дини.

Зрелостта на динята може да се определи по нейния звук. Потупайте с пръсти. Трябва да усетите ясен звук. Хубавата диня винаги резонира! Издърпайте дръжката. Обикновено неузрелите дини имат зелени клончета. Има закономерност между размера на плода и неговото качество. Големите плодове почти винаги са по-сочни и сладки. В същото време твърде големите форми също не винаги показват добро качество. Идеалното тегло на една диня е 6-10 кг. По-добре е да купувате дини с ярки ивици, които подчертано контрастират една с друга. Колкото по-силен е контрастът, толкова по-вкусна и по-сочна е. Внимавайте за жълто петно отстрани, което показва, че динята е узряла. Избирайте женски дини. Да, дините също имат пол. Те са кръгли и сладки. Обърнете внимание и на кафявите петна върху кората, които също подсказват за добре узряла диня.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес