Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем преждевременното побеляване на косата

21 юни 2024, 05:50 часа

Косата побелява, когато организмът спре да произвежда пигмента меланин, който е отговорен за цвета на косата. Това е естествен процес, който върви ръка за ръка с възрастта.

Още: 5 причини за ранното побеляване на косата

Онези обаче, които запазват сивата си коса, особено в ранна възраст, искат да получат отговор на въпроса защо се е случило да побелеят преждевременно. Експертите са установили някои от следните причини за побеляване на косата.

Проблеми в храненето

Недостигът на витамини В12, цинк и мед причинява преждевременно посивяване. Тези хранителни вещества помагат в метаболитния процес, който придава на косата естествения ѝ цвят.

Генетичен фактор

В много случаи вината за ранната поява на сиви коси се крие в наследствения фактор. В този случай сивите коси са неизменна реалност.

Замърсяване на околната среда

Ежедневното замърсяване, което застрашава косата, значително я отслабва. Тези повтарящи се поражения в крайна сметка водят до нейното побеляване.

Тютюн

Свободните радикали, образувани от тютюнопушенето, причиняват оксидативен стрес, който отслабва производството на меланин и насърчава посивяването на косата.

Стрес

Високото напрежение, стресът и тревожността са сред основните причини за преждевременно посивяване на косата. Косата, която пада в резултат на травматично или стресиращо събитие, може да порасне отново, но този път посивяла.

Щитовидната жлеза

Експертите твърдят, че хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, са склонни да посивеят преждевременно.

Най-добрите храни срещу посивяване на косата

Бадеми

Бадемите трябва да станат част от вашата диета, защото са много богати на витамин Е, който е много важен за здравето на косата.

Орехи

Орехите са богати на биотин. Този витамин намалява броя на сивите коси и подобрява външния вид на косата.

Билки

Спанакът, целината, чушките, зелето, краставиците и билките са много богати на витамини и минерали, които подхранват косата и предотвратяват появата на сива коса.

Още: Лекар: Тези 3 заболявания са причината за ранно побеляване на косата

Сьомга

Сьомгата е много богата на селен, който помага за производството на хормони, полезни за косата. Освен това сьомгата съдържа протеини, които предотвратяват посивяването ѝ.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес