Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да бъдеш добър лъжец

13 август 2021, 17:55 часа

Понякога знанието как да лъжеш искрено може да ти помогне да оцелееш или просто да спечелиш в покера. Никога не нарушавайте закона и не излагайте себе си или другите на опасност! Лъжата е вредно занимание, което може да навреди на други хора. Но има моменти, когато лъжата е доста подходяща и полезна и можете да се научите да лъжете красиво, като знаете нещата, които трябва да избягвате, и го практикувате достатъчно.

Обмислете лъжите

Помислете за причината. Лъжете само когато имате основателна причина за това, която ще ви мотивира. Ако лъжете само от време на време, хората няма да разберат кога лъжете и кога казвате истината. Хората, които много лъжат (например патологични лъжци) постоянно разказват фалшиви истории и подробности, така че лъжите им са лесни за разкриване. Трудно е да се проследи истината в огромен поток от лъжи. Следователно хората ще разберат, че на вас не може да се вярва, ако лъжите ви бъдат разкрити.

Поставете основата. Преди да излъжете, изяснете подробностите. Както във всичко, практиката е централна за този процес. Колкото повече повтаряте тази лъжа, толкова по-лесно ще бъде за вас. Достатъчно лесно е да разберете дали човек ви лъже, тъй като същите подробности в историята им могат да се променят или да станат неясни, човекът ще започне да се изнервя. 

Добавете малко истина към лъжите си. Колкото по-достоверни факти има във вашата история, толкова по-лесно ще ви бъде да я представите. Освен това ще изглежда повече като украсено фалшиво впечатление, а не като откровена лъжа. Опитайте се да избегнете последващи въпроси, като включите възможно най-много достоверни подробности във вашата история. 

Поставете си цел. Опитайте се да влезете в мислите на човека, който ще ви изслуша. Добрият лъжец използва същите инструменти като добрия събеседник. Започнете да съчувствате на слушателя си и да мислите какво иска да чуе. Разберете какво знае вашият събеседник, опитайте се да разберете неговите интереси и неговия график, за да избегнете грешки във вашата история, които могат да предизвикат подозрение.

Гледайте езика на тялото си. Лъжата може да ви накара да се чувствате нервни и тревожни. Може дори да не забележите, когато започнете да се въртите, да заеквате или да се опитвате да избегнете зрителния контакт с другия човек. Хората отлично разбират невербалните знаци, затова се опитайте да ограничите жестовете си, особено ако обикновено не ги използвате. 

Дишайте свободно. Ако дишането ви е ускорено, това може да е знак, че сте нервни или се чувствате неудобно. Дори дълбок, дълбок дъх може да бъде знак, че събирате мислите си, преди да излъжете. 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес