Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да боядисаме правилно косата си вкъщи

07 март 2022, 14:30 часа

Днес под влияние на модните тенденции или от желание за нещо различно, дамите са склонни да променят цвета на косата си по-често. В това няма нищо лошо и дори можете да го направите у дома, вместо да давате излишни пари за боядисване. В следващите редове ще споделим с вас  стъпки за лесно боядисване.

Определете желания цвят

Всички цветове са под строго разпределение. В основната гама има 10 основни цвята – от бял до ултра черен. Към тези цветове се добавят и оттенъците. Към топлите спадат позлатен, меден, махагон, тъмен махагон. Студените оттенъци - пепел и люляк. Препоръчва се да не се избира по-светъл цвят от този на косата ви. На кутиите на боите има информация с таблица, която да ви послужи в избора на цвят, спрямо вашия.

Следвайте инструкциите

На всяка една кутия има инструкции как да използвате боята. Следвайте ги точно, както са написани. Дръжте боята в определените от производителите времеви рамки. В противен случай рискувате да повредите косата си или да получите неравномерно покритие.

Нанесете боята върху чиста коса

Съвременните начини за подхранване като различни видове олио, серуми и други подобни, са нож с две остриета. От една страна те се отразяват благоприятно на косата, но от друга страна задържат повече мръсотия от околната среда. Това пречи и на боята да проникне в дълбочина.

Достатъчно количество боя

Една опаковка боя е достатъчна за средна дължина. Ако косата ви е повече от 20 см, то вземете още една. Важно е да имате достатъчно количество, за да обхванете косъма от всички страни. Разбира се, това е субективно за всеки вид коса. Има случаи, когато космите просто попиват повече и една опаковка не е достатъчна.

Скоростта зависи от способността на попиването

Боядисвайте косата на части. Цветът се попива по-бързо до задната част на главата ви, защото там косата е и по-топла. Внимавайте и с препокриването, защото понякога може да се получи грозен ефект.

Боядисване на побеляла коса

За нея избягвайте прекалено светлите тонове, както и онези ярки червени нюанси. Причината е, че по този начин ще получите прекалено ярък ефект.

Избягвайте да правите едновременно обезцветяване и боядисване

Ако ги слеете, тези методи могат сериозно да увредят косата. Най-добре изчакайте около 2-3 дни, преди да пристъпите към подобен метод.

Изберете едно от двете: кана или химия

Не смесвайте двата метода. Резултатът е непредсказуем и не се знае как ще се отрази на косата. Най-добре изберете един от двата, който е по-щадящ за вас и ще даде резултатите, които искате.

Висока температура на помещението

Когато се боядисвате, температурата на помещението трябва да бъде висока. Минимумът е 22 градуса.

Бъдете внимателни с къдравата коса

Тя е по-рехава от правата и по-лесно ще поеме косата. При нея е твърде вероятно да ви стигне по-малко от една опаковка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес