Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как алкохолът влияе на нервната система?

16 юни 2024, 18:33 часа

Злоупотребата с алкохол причинява сериозно увреждане на човешката нервна система. Етиловият алкохол и продуктите от неговото разпадане са силни отрови, които нарушават метаболитните процеси и разрушават невроните и нервните клетки по периферията. Това причинява тежко заболяване, психоза и алкохолна полиневропатия.

Как алкохолът влияе на нервната система?

В резултат на множество клинични изследвания учени и лекари са открили, че етиловият алкохол е мощен невротоксин. Разрушава активните клетки на мозъка и нервната система и при редовна употреба провокира тежки хронични патологии.

Основният механизъм на въздействие на алкохола върху нервната система и мозъка:

Какви са всъщност вредите, които алкохолът нанася на тялото ни?

1. След консумация на алкохолни напитки етиловият алкохол навлиза в системния кръвен поток в рамките на няколко минути и се концентрира в мозъчната тъкан.

2. Големи количества етанол се задържат от мастните клетки, които също са локализирани около невроните.

3. Токсичното вещество остава в тялото дълго време, след което започва реакция на окисление.

4. Образува се токсичен ацеталдехид, който причинява болезнен махмурлук, дразни нервните окончания на периферната система и причинява смущения във функционирането на вегетативната система.

Този механизъм причинява болезнено главоболие, пристъпи на гадене и повръщане сутрин след прием на алкохол. Токсичният ефект на алкохола върху нервната система води до нарушения на сърдечния ритъм, скокове на кръвното налягане, мигрена, раздразнителност и пристъпи на паника.

Ако забележите подобни симптоми, консултирайте се с Вашия лекар. Не се самолекувайте - това е опасно за вашето здраве!

Алкохолните напитки осигуряват приятна релаксация. Те дразнят определени рецептори, предизвиквайки отделянето на „хормони на удоволствието“. Човек става по-общителен и усеща повишаване на настроението.

При рядко пиене черният дроб има време да произведе достатъчно ензими, за да разгради етиловия алкохол. Тялото активно премахва алкохолните метаболити до интоксикация и органични промени в структурата на мозъка.

На етапи 2 и 3 на алкохолната зависимост алкохолът разрушава нервната система. Започват необратими промени, развива се толерантност към етанол.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Хроничните алкохолици изпитват симптоми на абстиненция след пиене на алкохол. Това се дължи на промени във функционирането на нервната система, инхибиране на метаболитните процеси и невроните. Тялото не може самостоятелно да разгражда и премахва големи количества алкохол, проводимостта на нервните импулси се влошава и невронните връзки се разрушават.

Фактори, влияещи върху увреждането на нервната система при употреба на алкохол

Алкохолът действа върху нервната система като мощна и опасна отрова. Степента на увреждане се влияе от няколко основни фактора:

·         продължителност на консумация на алкохол, продължителност на алкохолна зависимост или продължителност на препиване;

·         редовност на пиене на алкохол (колкото по-често човек пие, толкова повече метаболити се натрупват в тъканите).

Отрицателният ефект на алкохола върху човешката нервна система е особено забележим при продължителни пиянски пристъпи. Ако алкохолик постоянно пие алкохол в продължение на няколко дни, тонусът на кръвоносните съдове, които захранват мозъка, се повишава. Артериите и вените са в състояние на спазъм, трудно изпомпват кръвта от сърцето към главата и вътрешните органи. Това причинява хипоксия - кислороден глад.

По време на хипоксия по време на препиване мозъчните клетки умират и метаболитните процеси се забавят. Още на втория етап на алкохолизма пациентите изпитват загуба на паметта, трудно усвояват нова информация и започват да деградират като личност.

Други важни фактори, които засилват токсичните ефекти на алкохола върху нервната система, включват:

·         Генетични характеристики на здравето - при много алкохолици черният дроб произвежда по-малко ензими, необходими за разграждането на етилов алкохол. Това е наследствен фактор, който не може да се контролира с лекарства.

·         Скорост на метаболитните процеси - при бавен метаболизъм тялото преработва етилов алкохол в метаболити със закъснение и не ги отстранява от тялото естествено за дълго време.

·         Възраст на пиещия - след 45-50 години много хора изпитват свързани с възрастта промени в структурата на нервната система и се влошават хроничните заболявания на ендокринната и сърдечно-съдовата система. С напредване на възрастта състоянието на кръвоносните съдове се влошава и съществува риск от тромбоза и инсулт.

Рискът от необратими увреждания на нервната система се увеличава, ако алкохолик пие заместители и други нискокачествени алкохолни напитки. Те причиняват тежки отравяния и при разграждането си образуват силно токсични съединения.

Доза етанол от 200 грама се счита за опасна за нервната система. Хората с хроничен алкохолизъм пият това количество алкохол почти всеки ден. Това води до безсъние, делириум тременс и халюциноза.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес