Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафето вечер може да ви накара да се почувствате уморени, а не бодри

22 юни 2023, 08:44 часа

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, 8 от 10 американци консумират кофеин в чая или кафето си всеки ден. Хората, които предпочитат кафето, са добре запознати с ободряващия му ефект.

Учените са на мнение, че това е здравословен навик в умерени количества. Но д-р Ричард Фридман, директор на клиниката по психофармакология в Медицинския колеж Weill Cornell, казва, че времето е важен фактор.

"Кофеинът е най-популярният стимулант и чудесен начин да останете будни или да се събудите - казва той. - Но както с много неща, можете да прекалите с него."

Той обяснява, че когато пиете кафе или чай в късния следобед, се чувствате пълни с енергия за 30 минути. Но дори след това кофеинът остава в тялото ви.

„Кофеинът действа от четири до шест часа, а понякога и повече", казва Фридман. „На някои хора са им необходими около 12 часа, за да го метаболизират."

Колко грама кафе се слага за перфектното еспресо?

Според д-р Фридман това кара много от пациентите му да се вълнуват. "И така, идва вечер и трябва да се успокоите. И често, за да се успокоят, хората пият алкохол или вземат успокоителни. Така се образува цикъл, в който хората се тонизират с кофеин и се успокояват с успокоителни", подчертава ученият.

Въпреки че алкохолът успешно потиска кофеиновата стимулация, самият алкохол също пречи на съня ви, казва д-р Утоп. Когато алкохолът се усвоява посред нощ, мозъкът ви се събужда като електрическа крушка и вие оставате будни. След това ви е трудно да заспите и на сутринта се чувствате отпаднали, обяснява д-р Фридман.

Как да прекъснем този цикъл?

Съветът на учените е да избягват кофеина до сутринта. Според Фридман, не трябва да пиете кафе след вечеря, така че докато се каните да си лягате, ефектът от кофеина да е изчезнал и да можете заспите естествено и да се събудите също толкова естествено.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес