Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафе при високо кръвно - вреди или помага?

03 септември 2024, 08:46 часа

Ежедневната консумация на кафе е традиционен навик за много хора по целия свят. Все пак, именно поради това често възниква въпросът: вредно ли е кафето при наличие на високо кръвно и други здравословни проблеми? Това е уместен въпрос, който може да промени значително ежедневието на любителите на ободряващата напитка.

Кардиологът д-р Родриго Паеж разяснява проблема. 

Вредно ли е кафето за високо кръвно?

Още: Лекар каза кое е най-лошото време за пиене на кафе!

Основната съставка на кафето, засягаща промените в кръвното налягане, е кофеинът - който дори е кръстен на напитката. Сред ефектите, които оказва върху организма, са намаляване на чувството за умора, по-голяма поносимост към болка; а също повишено кръвно налягане.

Обаче това не е причина напълно да изключим кафето от менюто си: в ниски концентрации ефектът на кофеина върху кръвното налягане е минимален и се компенсира от собствените механизми на човешкото тяло. Проблемът е в прекомерната консумация, която засилва въздействието му и по този начин „вдига кръвното“.

Според проучване в една от „най-кафеените“ страни – Бразилия, което е проведено в USP (Университета на Сао Пауло), ежедневната консумация на повече от 3 чаши кафе на ден повишава по-често кръвното налягане. При генетично предразположени хора този навик може да увеличи вероятността от развитие на болестта до 4 пъти.

Умерената консумация на напитката обаче може да има обратен ефект. Според други проучвания на USP, за сърдечно-съдовата система е полезно консумирането до 3 чаши на ден - включително смъкване на кръвното. Въпросният положителен ефект е поради наличието на биоактивните вещества полифеноли, които притежават висока антиокислителна сила и анти-тромботични свойства.

Още: Защо ендокринолог ни съветват да консумираме кафето БЕЗ захар и мляко?

Може ли хипертониците да пият кафе?

Хората с хипертония често трябва да внимават с диетата си. Ето защо въпросът дали кафето е разрешено е често срещан въпрос сред такива пациенти.

Добра новина обаче е тази, че няма абсолютни противопоказания за консумация на кафе при хипертоници. Важно е да внимавате с излишъците и винаги да следвате хранителните указания на професионалист.

Може ли консумацията на кафе в големи количества да увреди здравето?

Още: Защо не трябва да пием кафе на гладно

Прекомерната консумация не се препоръчва. Понеже кафето е комбинация от над 2000 химически съединения, трябва да се внимава с пиенето му.

Друго важно предупреждение е количеството захар, използвано за подслаждане на напитката, което също е възможно да създаде здравословни проблеми.

Ако се консумира прекалено, кофеинът може също да причини предозиране - термин, използван за прекомерна консумация на всяко вещество. Симптомите на предозиране с кофеин включват безсъние, болки в стомаха, треперене и възбуда.

Тъй като има проучвания, които показват ползи от умереното консумиране на кафе, не е нужно хората да се отказват от този навик. Но е важно да бъде обърнато внимание още и на здравословни проблеми като гастрит и остеопороза: кофеинът може да увеличи стомашната секреция и отделянето на калций, ако се консумира в излишък.

Какви предпазни мерки трябва да се вземат при високо кръвно налягане?

Това усложнение провокира няколко проблема, като увреждане на стените на кръвоносните съдове и рискове от сърдечно-съдови произшествия (като инфаркт или инсулт). В повечето случаи хипертонията е тихо заболяване, без начални симптоми. Поради тази причина голяма част от пациентите с хипертония даже не подозират за своето „кръвно“.

За нормализиране на кръвното налягане са необходими здравословни навици на живот – най-важни са балансирана диета, контролиране на телесното тегло и практикуване на умерена физическа активност. Необходимо е да се подчертава, че хипертонията няма лечение – но може да се контролира.

И така, въпреки че напитката не е забранена в повечето случаи, важно е да избягвате прекомерната консумация и да поддържате уравновесена диета.

Внимание! Тази статия е само за информация. Пазете се от самолекуване и се допитвайте винаги до медик-специалист!

---

https://www.rodrigopaez.com.br/publicacoes/cafe-em-excesso-aumenta-chances-de-pressao-alta-em-pessoas-propensas/

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес