Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Качване на мебели по стълби - кой е най-ефективният метод?

16 април 2022, 13:30 часа

Местенето на тежки мебели никак не е лесно, особено ако трябва да ги качвате по стълби. Дали се местите в ново жилище, или на по-висок етаж без асансьор, важно е да прилагате правилни техники за безопасност. Вземете мерки да запазите мебелите, дома си и най-вече себе си от наранявания. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

Вземете предпазни мерки:
1. Разглобете мебелите на възможно най-малки части, преди да ги качите по стълбите. Това ще ви помогне, а и ще запази мебелите без да ги уврежда.
* Отстранете облегалките на столовете и крачетата на диваните. Дори ако махнете възглавничките от дивана, ще ви е по-лесно и по-леко да го носите.

2. Винаги изваждайте чекмеджетата от скриновете и бюрата, преди да се качвате нагоре.

3. Опаковайте разглобените мебели в одеяла, стари чаршафи или найлони.
Така ще предпазите от надрасквания както мебелите, така и стените и вратите. Не е нужно да опаковате малките части от мебелите.

4. Облечете удобни стари дрехи, затворени обувки и ръкавици.
Облечете дрехи, които не са прекалено тесни или много широки, за да ви е удобно да се движите. Най-вероятно ще ги изцапате доста или скъсате, затова за предпочитане да са по-стари. Пазете краката и ръцете от нараняване.

5. Помолете някой да ви помага или дори само да ви напътства. Никога не се опитвайте да носите тежки мебели по стълбите сами. Имате нужда поне от 1 помощник.
* Ако не може да намерите помощник и не сте уверени в способностите си да преместите мебелите сами, най-добре наемете професионални хамали. Не пренебрегвайте безопасността и здравето си.

6. Първо мерете, за да сте сигурни, че мебелите ще преминат пред вратите.
Измерете дължината и широчината на гардероба и ширината на стълбите, за да прецените дали ще го носите странично или в право положение.

Пренасяне на мебели с партньор:  
1. По-силният трябва да е долу на стълбището. Той ще се натовари най-много.
Винаги наблюдавайте дали всички са в комфортно положение и носят поносим товар, преди да тръгнете да изкачвате стълбите.
Ако трябва да пренесете много части от мебели, започнете с най-тежките от тях. По този начин, като се уморите, ще са ви останали по-леките части.

2. Хванете мебелите от най-високата им страна. Човекът, който ще се движи назад, трябва да хване мебелите отдолу от най-високата възможна част. Тази техника помага да държите мебелито най-близо до изправено положение, докато ги носите и им дава свобода от стълбите.
Ако качвата бюро по стълбите, този, който се качва първи, трябва да хване бюрото точно под върха в единия му край.

3. Дръжте мебелите в най-ниска точка, ако сте в долния край.
Този, който се движи напред от другата страна на мебелите, трябва да ги държи във възможно най-ниска точка. Така ще балансира теглото най-ефективно и ще осигури свобода по стълбите.

Ако качвате бюро, човекът в дъното, трябва да го хване в ниска точка, близо до пода.4. Свийте коленете си и повдигнете с краката си, когато вземете мебели. Не се навеждайте в кръста и не изпъвайте гърба, когато вдигате тежки мебели. Така ще намалите възможността от нараняване.

4. Ако трябва да вземете тежък диван, клекнете, докато успеете да хванете дивана, след това избутайте нагоре с краката си, за да вдигнете дивана от земята.

5. Вдигайте мебелите едновременно с партньора си. Бройто до 3 и вдигайте заедно, за да ви е по-лесно.

6. Убедете се, че единият няма да върви по-бързо от другия. Нека този отгоре да задава темпото, а този, който върви назад, трябва да внимава повече.

7. Опитайте се да пренасяте мебелите без да правите почивки. Ако имате нужда от почивка, убедете се, че оставяте мебелите по възможно най-безопасния начин, няма да се плъзнат надолу по стълбите или няма после да ви е трудно отново да ги качите. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес