Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животни, които помагат за откриване на човешки болести

07 септември 2024, 12:57 часа

Животните отдавна са признати не само заради своето другарство и различни роли в човешкото общество, но и заради изключителната си способност да откриват болести при хората. Тези животни са обучени да разпознават едва доловими промени в човешката физиология, които могат да показват наличие на заболяване. Техните остри сетива, особено обонянието, ги правят незаменими при откриването на болести.

Кучета

Сред животните, които най-често се свързват с откриването на болести, са кучетата. Благодарение на силно развитата си обонятелна система кучетата могат да откриват заболявания като рак, диабет и дори COVID-19. Смята се, че обонянието на кучетата е между 10 000 и 100 000 пъти по-чувствително от това на хората. Тази невероятна способност им позволява да откриват летливи органични съединения, които често се отделят от болни тъкани или патогени. Изследванията например показват, че кучетата могат да откриват рак на белия дроб чрез подушване на дъха на пациента, рак на простатата чрез проби от урина и рак на гърдата чрез кожни тампони. Те дори могат да идентифицират промените в кръвната захар при хора с диабет, като ги предупреждават преди да настъпят хипогликемични събития. Неотдавна кучетата бяха обучени да разпознават наличието на вируса SARS-CoV-2, като демонстрираха забележителна точност.

Още: Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви

Плъхове

Друго животно, което е използвано за откриване на човешки заболявания, е плъхът, по-специално африканският гигантски плъх. Въпреки че плъховете обикновено не се смятат за чисти или желани животни, тяхното остро обоняние е използвано по уникален начин. Тези плъхове са били обучени да откриват туберкулоза (ТБ) в проби от храчки. Туберкулозата продължава да бъде сериозен здравен проблем в много части на света, а традиционните методи за откриване могат да бъдат бавни и да изискват много ресурси. Плъховете обаче могат бързо и точно да идентифицират туберкулозата в пробите, което позволява по-бързо диагностициране и лечение. Процесът включва плъхове, които претърсват серия от проби и спират, когато открият миризмата, свързана с туберкулозните бактерии. Този метод е не само по-бърз, но и по-рентабилен, особено в условия на ниски ресурси.

Пчели

Пчелите също са показали потенциал за откриване на човешки заболявания. Пчелите имат изключителна обонятелна система, която използват предимно за намиране на цветя и за комуникация помежду си. Учените са установили, че пчелите могат да бъдат обучени да свързват определени миризми с хранителни награди. Като обучават пчелите да свързват миризмата на определени заболявания, като например рак на белия дроб, с хранителна награда, изследователите са създали метод за откриване на биомаркери на заболявания, съдържащи се в човешкия дъх. Когато пчелите са изложени на проба от човек със заболяване, те проявяват обучена реакция, като например разтягане на хоботчето си, което показва наличието на заболяването.

Още: Кои растения у дома са опасни за домашните любимци?

Бъдещи перспективи

Използването на животни за откриване на болести открива вълнуващи възможности за ранна диагностика и намеса. Въпреки че все още са необходими много изследвания, за да се разбере пълният потенциал и ограниченията на тези методи, е ясно, че животните предлагат обещаващо допълнение към традиционните диагностични инструменти. Те могат да бъдат особено полезни в условия на ниски ресурси, където достъпът до медицински технологии е ограничен. В бъдеще интегрирането на откриването на болести с помощта на животни с технологичния напредък може да доведе до революция в подхода към ранното откриване и лечение, като подобри резултатите и спаси човешки живот по целия свят.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес