Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жените приравниха брака към съжителството

08 декември 2015, 12:48 часа

Психолози от университета на Охайо (САЩ) изясниха, че съвременните жени смятат сключения брак за равностоен на съжителството. Учените са публикували статия по въпроса в сп. Journal of Family Psychology, пише The Daily Mail.

Изследователите открили, че при младите и самотни жени се снижава емоционалният негативен стрес, след като започнат да живеят със своя партньор. Същият ефект се наблюдава при тях и когато за първи път встъпват в брак.

Аналогична закономерност важи и за мъжете, живеещи със своите партньорки, но чак след второто съжителство или женитба. Мъжете, както и жените, не придавали значение на официално скрепения статус на своите отношения с противоположния пол.

Според учените за съвременните жени, за разлика от представителките на старшето поколение, официалният брак е равнозначен на съжителство. В това явление учените виждат тенденция за трансформация на семейната институция, свързана с достъпа към социални блага независимо от официалния статус на отношенията между мъжа и жената.

В изследването си психолозите са анализирали данни, включващи информация за 8700 души, родени в периода от 1980 до 1984 година, до които учените се допитвали веднъж на две години в периода от 2000 до 2010 година.

Изследователите отбелязват, че са се интересували само от въпроса за снижаването на негативното стресово натоварване на партньорите и не отчитали такива вероятни последствия от съвместното съжителство (включително и официален брак) като семейно насилие и злоупотреба с алкохол.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес