Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ястия и напитки със злато, което се консумира

17 февруари 2022, 20:00 часа

Кулинарното (готварско) злато е известно от XVI век и се използва за декориране на храни и напитки. Днес намира приложение в света на ресторантите от висока категория. Ястията с кулинарно злато са знак за голямо богатство, но не са свидетелство непременно за висок вкус.

Вода Exousia 24K Gold. Exousia е вода, към която е прибавено 24-каратово злато. Твърдят, че притежава антистресови и подмладяващи свойства. Бутилка Exousia е на цена 2800 долара. На панаир за най-богатите хора на света само за две вечери били продадени 30 бутилки. Любопитното е, че повечето били купени от руснаци, които използвали водата за чай.

„666 Душ Бургер“. В Ню Йорк продават необикновени хамбургери, които струват 666 долара, защото са направени от най-скъпи съставки. Не се знае защо собственикът е избрал за цена т. нар. „число на сатаната“, за каквото се смята комбинацията от три шестици. Но говеждото кюфте е увито в златни листа, а бургерът съдържа още гъши дроб, омар, хайвер, сирене „Грюйер“ и трюфели.

Шоколадов бекон. Позлатен шоколадов бекон е идеалното лакомство за любителите на необичайната и луксозна кухня. Направен е от бекон, пушен на дим от череша, гарниран с шоколад Guittard и люспи от 23-каратово злато. Една такава закуска струва 40 долара.

Лазаня с диаманти и злато. Лазаня с диаманти и злато била сервирана в Лас Вегас, в Mirage Hotel and Casino през 2014 г. Ястието на цена 100 долара за парченце съдържало говеждо, гъши дроб, сирене моцарела, шунка Iberico, бели трюфели, диаманти и злато 23-карата.

Златно суши. Това е едно от най-скъпите сушита в света - 1800 долара за руло. Използват се съставки като гъши дроб, норвежка сьомга, перли, див шафран и диаманти. Вместо морски водорасли, в които обикновено се увива сушито, се употребяват златни листа.

Златен чай. Компанията от Сингапур TWG продава Yellow Gold Tea Buds - един от най-скъпите чайове в света. 50 грама от него струват 528 долара, тъй като към изсушените чаени пъпки се добавя истинско злато от 24 карата. Този чай се събира само един ден в годината и то само в една планина (фирмата пази местоположението в тайна).

Пица. Пица за 2000 долара, продавана в Манхатън, съдържа люспи и ивици 24-каратово злато – така се формира за високата й цена. Пълнежът включва още месо от черни калмари, трюфели от Франция, гъши дроб, хайвер от есетра и ядливи цветя.

Златно капучино. Дубай е известен като една от най-известните туристически атракции. Богатите хора, които някой ден се окажат в Дубай, трябва да опитат капучиното в Emirates Palace. То се прави от микс на различни сортове кафе и е покрито със златни люспи. Чашка струва 16 долара. Хм, доста поносимо на фона на другие цени в тази статия, нали така?

Хайвер „Бяло злато“. По всяка вероятност, хайверът „Бяло злато“ е най-скъпият хранителен продукт на Земята. Килограм се оценява на 300 000 долара (за чаена лъжичка - 40 000 долара). Деликатесът се състои от хайвер на рядката бяла есетра и 22-каратово злато.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес