Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте ги вечер след парти, за да избегнете махмурлука сутрин

11 юли 2024, 14:24 часа

Този съвет ще ви помогне както да се предпазите от неразположение, така и да облекчите състоянието си сутрин, ако махмурлукът вече е настъпил.

Всеки алкохол е вреден за здравето. Мъчението на следващата сутрин след партито трябва отново да ви напомня за това. Обаче клетвите „Никога повече няма да пия“ често продължават само до следващия празник.

Всеки има свой собствен метод за лечение на махмурлук. Някой яде пикантна храна, друг си поръчва бърза храна, трети пие сок от кисели краставички. Има обаче вид продукт, който малко хора възприемат като идеално средство против махмурлук, но те са тези, които ще помогнат за коригиране на ситуацията.

Какво помага най-бързо при махмурлук?

Заредете се с плодове

Според диетолога Ронда Патрик, фруктозата може да намали почти наполовина скоростта, с която тялото елиминира алкохола. Освен това, ако ядете плодове като грозде, диня и банан преди лягане, то на сутринта ще се почувствате много по-добре.

Ако обаче не сте се погрижили за това предварително и махмурлукът вече е настъпил, плодовете за закуска ще помогнат за ускоряване на процеса на възстановяване чрез попълване на солите и водата в тялото.

Подробности

Лекарят отбелязва, че за да работи методът, ще трябва да ядете много плодове. Например, мъж от 79 кг ще се нуждае от приблизително същото количество фруктоза в грамове - еквивалент на около пет или шест ябълки.

Много е важно да ядете цели плодове и да не пиете плодов сок – дори и да е натурален и прясно изцеден. Факт е, че сокът е лишен от фибри и следователно напитката провокира рязко покачване на кръвната захар - и след това също толкова рязък спад. А захарта в целите плодове се усвоява по-бавно.

Между другото, плодовият лайфхак има още едно предимство: плодовете съдържат антиоксиданти, които подобряват функцията на черния дроб.

Подправката, която гони махмурлука

Как иначе да избегнем махмурлука?

1.       Най-простият и ефективен начин е да не пиете изобщо или да се опитате да пиете по-малко.

2.       Не пийте алкохолни напитки със сода. В противен случай алкохолът бързо ще навлезе в кръвта и рискът от интоксикация ще се увеличи.

3.       Между „първото и второто“, противно на популярната поговорка, е по-добре да си направите добра почивка.

4.       По-добре е да се храните добре преди партито. Препоръчително е да избирате по-мазни храни.

5.       Хапнете лека закуска, за предпочитане нещо питателно и богато на протеини.

6.       По-добре е пушачите да намалят до минимум броя на цигарите по време на парти.

7.       Никога не смесвайте алкохол и лекарства.

Между другото

Какво да направите, ако махмурлукът вече е настъпил и нямате плодове под ръка? Основният съвет е да не стигате до махмурлук. Допълнителните дози алкохол само ще влошат благосъстоянието ви и рискувате да развиете лош навик.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес