Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яде ли се кората на райската ябълка?

26 април 2024, 18:15 часа

Мнозина вече свикнаха в студения сезон с ярко оранжевите плодове на райската ябълка, които са не само вкусни, но и полезни.

Д-р Лидия Квашнина разказва за нейните специфични характеристики. 

Сами по себе си, райските ябълки са великолепни за похапване, подходящи са и в качеството на десерт. Но много хора не знаят как правилно да ядат този плод - със или без кората? Някои почитатели на райските ябълки твърдят, че кората трябва да се отстранява, а други, че е достатъчно плодовете просто да бъдат измити добре.

Ако се гледа принципно на нещата, повечето сортове райска ябълка, подобно на други плодове, се консумират най-добре с кората, защото именно в нея обикновено са концентрирани най-много витамини и полезни елементи. Но в случая това не важи за незрелите плодове.

Стипчивият вкус на райската ябълка се осигурява от танина, който е в изобилие във все още зелените райски ябълки. Той представлява катехин, който има дъбилни свойства и ни е добре познат от зеления и черния чай. Сам по себе си е безопасен, но не трябва да се консумира в големи количества - затова е по-добре тръпчивите, неузрели райски ябълки да ги ядете без кората. Също така, за да увеличите максимално здравословната полза въобще от този плод, го консумирайте не по-рано от един час след хранене. Райската ябълка може да се яде с кисело мляко, сметана и сирене. Зърнените култури няма да вървят добре с нея.

Редовното консумиране на свежа райска ябълка ще предпази от ранни бръчки, възрастови петна, болест на Алцхаймер, хронична умора и загуба на зрение, а също така намалява рисковете от сърдечни заболявания.

Райска ябълка - лекар разкри как влияе на кръвта и кръвното

Профилактика на сърдечни неразположения

Таниновата и галовата киселина в райската ябълка свалят кръвното налягане и степента на „лошия“ холестерол. Също и фибрите в тях понижават холестерола. Калият и магнезият нормализират кръвното налягане. Резултатът е, че кръвоносните съдове стават по-еластични.

Защита срещу свободните радикали

В райската ябълка се съдържат голямо количество антиокислители (лутеин, бета-каротин, кверцетин, ликопен, кемпферол). Те предпазват клетките против свободните радикали, усилват имунитета и спомагат в метаболитните процеси. При това антиокислителите са бариера пред преждевременно стареене, като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. А бета-каротинът е важен и за зрителните органи.

Профилактика на йоден дефицит

Микроелементът йод се съдържа не само в морските дарове и водораслите, но също и в райската ябълка. Недостигът или липсата на йод води до различни заболявания в щитовидната жлеза.

Кой не бива да яде райски ябълки?

Желателно е да не ядете райски ябълки, ако проявявате индивидуална непоносимост към този плод или имате остър панкреатит, захарен диабет, затлъстяване.

Прекаляването с райска ябълка може да провокира различни здравословни проблеми.

Ползите от райската ябълка, за които не предполагате

Странични ефекти

Чревна непроходимост

Плодът съдържа фибри, чийто излишък може сам по себе си да предизвика смущения във функциите на храносмилателната система. В неузрелите плодове има много специфични диетични фибри. Те се събират в стомаха и формират несмилаеми бучки, наречени „безоари“, които пречат в процесите на смилане на храната: блокират я в горните части на храносмилателния тракт. Въобще и по принцип не е препоръчително да се консумират райски ябълки по време на изострянето на заболявания в стомашно-чревния тракт.

Бъбречни проблеми

Райската ябълка проявява диуретичен (обезводняващ) ефект. При това танините, които съдържа, може да нарушат бъбречните функции и да предизвикат формиране на камъни в бъбреците.

По-високи нива на захарта

В райската ябълка се съдържа немалко фруктоза. Затова при диабетици, дори след консумиране на минимални количества райска ябълка, степента на кръвната захар в организма е възможно да се повиши рязко.

Внимание! Статията е само информативна. Не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес