Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ябълка или хапче: Откъде да си вземете нужните витамини

21 август 2021, 06:00 часа

Кое е по-добре - зеленчуци, плодове или хапче, което съдържа перфектно балансиран набор от всички необходими витамини? Експертът отговаря.

Грешка на Полинг

Всеобщото господство на витаминно-минералните комплекси (VMC) започва преди 51 години, когато два пъти носителят на Нобелова награда (за химия и за приноса към мира) Линус Полинг публикува книгата „Витамин С и обикновена настинка“. В него той обявява неоспоримите ползи от усвояването на витамин С в такива дози, че косата на съвременния лекар ще се изправи. Хората обаче, след като решиха, че Нобеловият лауреат знае по -добре, започнаха да помитат витаминните добавки от рафтовете на аптеките. В резултат на това се роди индустрия, която прави милиарди от желанието на всеки човек да остане здрав.

Хиповитаминозата е недостатъчен прием на витамини от храната. Неговата противоположност е хипервитаминозата, излишък от един или друг витамин. И тук се крие основната грешка на Полинг и неговите последователи - струвало им се, че колкото повече витамини се приемат, толкова по -добре. Хипервитаминозата, обаче, води до същите сериозни последици за организма като хиповитаминозата. Нека вземем трите най-известни витамини.

Витамин D

Липса: нарушения на минералния метаболизъм, деминерализация на костите и повишен риск от фрактури, мускулна слабост, намалена издръжливост и др.

Излишък: лошо храносмилане, дехидратация, нарушения на съня и кръвното налягане, увреждане на бъбреците.

Витамин С

Липса: стоматологични заболявания, кървене на венците, косопад, нарушения в имунната, сърдечно -съдовата и нервната система. Излишък: проблеми със стомашно -чревния тракт (повръщане, гадене, диария), нарушения на съня, риск от камъни в бъбреците.

Витамин А

Липса: замъглено зрение, чупливи нокти, косопад, лющене на кожата.

Излишък: главоболие, болки в ставите, треска и др.

И така с всички витамини: Е, К, група В и т.н.

Възможно ли е да се запасите с витамини за бъдеща употреба?

Вторият важен въпрос относно витамините е дали е възможно да се запасите с тях, като ядете сезонни зеленчуци, плодове, горски плодове или използвате хапчета? Отговор: уви, не можете. Без значение колко круши, череши, зеле, моркови ядете, колкото и таблетки да изпиете, няма да можете да създадете витаминен резерв в организма, защото витамините се консумират през цялото време. Разбира се, за добра причина - за поддържане на нормалното функциониране на всички наши органи, но все пак не трябва да се надявате, че сезонните продукти от градината ще ви осигурят подходящото ниво на витамини за предстоящата година.

Кога са необходими хапчета?

Всички хапчета и капсули, дори и да са витаминни комплекси, трябва да бъдат предписани от лекар. Тъй като човек не може самостоятелно да разбере дали има хиповитаминоза или хипервитаминоза, причинена от липса или излишък на един или друг витамин. Първо, има много витамини, и второ, признаците на хипо- или хипервитаминоза са подобни на симптомите на стотици различни заболявания.

И така, да обобщим: всичко е подходящо с мярка и навреме. Хапчето няма да замени ябълка, защото е необходимо за коригиране на вече установени нарушения, а ябълка няма да замени хапчето, защото дори един тон изядени ябълки няма да създадат запас от витамини в организма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес