Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгаряне: Ето как да се справите с подръчни средства

04 август 2024, 18:00 часа

Където и да се появят, в кухнята, офиса или на плажа, изгарянията винаги са съпроводени с болка. Всъщност проучванията показват, че изгарянията са сред петте най-чести инцидента в кухнята.

Още: Практичен съвет: Съдове, които никога не трябва да миете в съдомиялната

Точно кухнята предлага и лечение на изгаряния, в зависимост от тяхната степен. Един от най-популярните продукти против изгаряне, който не липсва в нито една кухня, е содата бикарбонат. Изгарянията се разделят на три категории: първа, втора и трета степен.
  • Изгарянията от първа степен засягат предимно външния слой на кожата. Тези изгаряния са придружени от болка, зачервяване и подуване.
  • Изгарянията от втора степен засягат външния слой и този под него. Симптомите са същите като при първа степен, но в този случай се наблюдават мехури.
  • Изгаряния от трета степен засягат дълбоките слоеве на кожата и оставят дълбоки белези.
  • Първата и незабавна стъпка след изгаряне е да държите засегнатата зона в студена вода поне пет минути. Не използвайте лед върху кожата, защото това ще причини допълнително изгаряне на кожата.

    Как да използвате сода за хляб срещу изгаряния

    Естествените домашни средства се прилагат само при изгаряния от първа степен и до известна степен изгаряния от втора степен.

    Содата за хляб помага за премахване на изгорелите клетки и улеснява заздравяването на кожата. Можете да я използвате за приготвяне на паста с вода, чиято ефективност зависи от степента на изгаряне.

    За да приготвите пастата, имате нужда от една супена лъжица сода бикарбонат и 5 супени лъжици вода. Смесете всички съставки до получаване на истинска паста и я нанесете много внимателно върху кожата. Задръжте за 20 минути и след това изплакнете мястото обилно със студена вода.

    Още: Вълшебният прах във всяко домакинство: 15 невероятни приложения

    Ако изгарянето е в тежка степен, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес