Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избор на ябълки по цвят: кои са по-здравословни

24 септември 2024, 17:00 часа

Цветът на ябълките влияе на техните свойства. Но най-важното - не обелвайте ябълката от кората! Почти 70% от ценните вещества се намират непосредствено под нея.

Тя съдържа множество хранителни вещества и съставки, които допринасят за поддържането на добрата форма и предотвратяването на различни заболявания.

Кората на ябълката е богата на фибри. Тези растителни влакна помагат за регулирането на храносмилателната система и поддържането на здравословно тегло, тъй като дават усещане за ситост и подобряват метаболизма. Редовната консумация на фибри е свързана и с намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Още: За кого е противопоказно да яде ябълки

Освен това, кората на ябълката съдържа високи количества антиоксиданти, като кверцетин и катехини. Антиоксидантите играят ключова роля в борбата срещу свободните радикали в организма, които могат да доведат до стареене на клетките и развитие на различни болести. Кверцетинът е известен със своите противовъзпалителни свойства и подкрепа за имунната система.

В кората се намират и витамини като витамин C и витамин A, които допринасят за поддържането на здрава кожа, зрение и силна имунна система. Витамин C също така подпомага синтеза на колаген, необходим за здравето на кожата, косата и ноктите.

Нека не забравяме, че в кората на ябълката се съдържат и минерали, като калий и калций, които са важни за здравето на костите и сърцето.

Затова, когато консумираме ябълки, най-добре е да ги ядем с кората, за да получим всички тези ползи. Не само че това прави плода по-здравословен, но и значително подобрява неговата хранителна стойност.
 
Зелени ябълки

Още: Най-вкусните и лесни канелени рулца с ябълки

Зелените ябълки съдържат много хлорофил - зеленият пигмент. Те се смятат за най-диетични и хипоалергенни.

Жълти ябълки

Жълтите ябълки съдържат пектин, който помага в борбата с холестерола. Жълтите ябълки съдържат големи количества от жълтото природно вещество каротин, което може да се намери и в много жълти и червени плодове и зеленчуци. По време на зреенето това вещество придава жълтия цвят на кората.

Червени ябълки

Още: Здравословно и вкусно: Как да изсушим ябълки във фурната

Червените ябълки са по-калорични, но в тях има много повече желязо. Те се препоръчват за профилактика на сърдечносъдови заболявания, бъбречни и чернодробни заболявания. Червените сортове ябълки обикновено съдържат много повече витамини. Корите на червените ябълки също така са с особено високо съдържание на антиоксиданти, които могат да неутрализират канцерогенните вещества. Антоцианините, отговорни за червения цвят, поддържат кръвоносните съдове здрави. Те свързват свободните радикали, които се образуват при оксидативен стрес и причиняват преждевременно стареене на клетките.

Местни или вносни

Максималното количество хранителни вещества се съдържа само в зрялата ябълка. Зрелите ябълки, събрани на място, съдържат значително повече антоцианини от рано събраните ябълки от отдалечени места, които също преминават през дълъг транспорт, преди да стигнат до рафтовете на магазините.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес