Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избелване БЕЗ белина? ЕТО как:

03 март 2022, 11:15 часа

Всеки обича прането му да е искрящо бяло и използването на белина е често срещан начин за постигане на това. Но белина не е единственият или най-добрият вариант. Белината може да бъде вредна за вашето здраве и околната среда.

Защо белината е лош вариант?

Може да бъде опасна. Любопитните деца понякога разливат или дори пият белина. Ако белина се смеси с други вещества (като оцет), тя произвежда токсични изпарения. Пасивното излагане на белина също е проблем. Проучване от 2015 г. на европейски изследователи установи, че използването на белина в дома води до по-висок процент на детски заболявания като тонзилит, грип и дихателни проблеми. Белината се задържа в околната среда, след като се отмие.

Но е възможно да се избелва без белина и чудотворната почистваща съставка е… лимонов сок! Лимоновият сок е естествен, екологичен избелител. Лимоновият сок може да се използва за почистване на цяла купчина домакински предмети без използването на тежки химикали.

Колко често трябва да перете чаршафите си

Как действа избелването с лимонов сок?

Лимоновият сок съдържа високи нива на лимонена киселина. Ензимите в киселината реагират с петна по прането ви, за да ги разхлабят и премахнат естествено, оставяйки тъканите красиво бели. Този избелващ ефект работи и върху други неща, като вашата кожа, коса и зъби, но трябва да се използва много внимателно, за да се избегне увреждане.

Избелването с лимонов сок е най-добре запазено за бяло пране, тъй като цветните предмети могат да избледнеят по-бързо, ако бъдат изложени на лимонов сок.

Как да избелите дрехи при ръчно пране

Комбинирайте две чаши лимонов сок с една чаша сол. Накиснете дрехите в разтвора, изплакнете ги добре и ги оставете да изсъхнат на слънце. Слънчевата светлина действа и като естествен избелител.

Грешките, които ежедневно допускате с бельото си

Как да избелите дрехи в пералня

Използването на лимонов сок за избелване без белина е още по-лесно в пералня. Просто добавете чаша лимонов сок заедно с перилен препарат и измийте както обикновено. Отново, сушенето на дрехите на слънце ще засили избелващия ефект.

Така че, като използвате лимонов сок вместо белина в прането си, можете да се отпуснете, знаейки, че дрехите ви ще бъдат красиво бели, без да навредят на вашето здраве или околната среда.

Източник: thehealthy.com

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес