Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истината ще ви изненада: 9 храни, които сте яли неправилно през целия си живот

19 август 2024, 19:41 часа

Много гастрономически преживявания могат да бъдат съсипани от малко нещо като кост. Има редица храни, които ни карат да се чудим защо са толкова трудни за ядене. Ще изброим тези, които вероятно сте яли неправилно през целия си живот.

Орехи

Суровите ядки са страхотни за засищане на глада, но преди да ги консумирате, трябва да направите няколко допълнителни стъпки, за да се възползвате от всички хранителни вещества, които съдържат. Те съдържат вещества като лектини и фитинова киселина, които пречат на правилното храносмилане на продукта и по този начин намаляват количеството на усвоените хранителни вещества (и вероятно дори причиняват дразнене в червата).

За да намалите съдържанието на антинутриенти в ядките, се препоръчва да ги накиснете във вода и да ги изсушите преди консумация. Пеканите, орехите и фъстъците трябва да се накиснат за 12 часа, бадемите и макадамията - за 7 часа, а кашуто - не повече от 4-6 часа. След накисване изсушете ядките във фурна на около 70°C или в дехидратор.

Ленено семе

Ленените семена са чудесна храна, която помага за намаляване на риска от рак, инсулт и сърдечни заболявания. Въпреки това, ако използвате целите семена в готвенето, вместо да ги смилате, няма да получите най-доброто от това мощно растение с фибри, лигнан и омега-3. Затова е препоръчително да смелите ленените семена в кафемелачка и да ги изядете веднага или да съхранявате смлените ленени семена в хладилник за кратко, защото в противен случай стават токсични.

Кои плодове никога не се ядат на гладно?

Яйца

Беленето на варени яйца може да се окаже по-малко досадна задача, ако разчитате на сода бикарбонат. Добавянето на чаена лъжичка сода за хляб към водата за готвене прави яйцата алкални, което помага за разхлабване на връзката между белтъците и черупката. Можете да поръсите сода за хляб след като потопите яйцата.

Банани

Има много начини да премахнете кората от банановата каша. Дори британската кралица има свой собствен. Но в този случай номерът не е как да обелите банан (в края на краищата пулпата едва ли ще изчезне), а как да го ядете правилно. Диетолозите и треньорите не препоръчват да ядете банани в чиста форма, те трябва да комбинират този продукт с някакъв източник на мазнини, например бадемово масло. Това е така, защото мазнините помагат за усвояването на високото съдържание на захар в плодовете, което е извън класациите в бананите. 

Салата

Казаното за салатата важи и за зеленолистните. Всяка маруля, от рукола и радичио до айсберг, е страхотно ястие сама по себе си, но малко хора знаят, че добавянето на мазнина при консумация на зеленчуци не само прави ястието по-вкусно, но и ви помага да извлечете много повече ползи от зеленчуците. Лутеинът, ликопенът, бета-каротинът стават по-достъпни за тялото в близост до ядки, авокадо и други източници на мазнини.

Нар

Малко хора обичат да вадят семка от нар. За да спестите пръстите си от отнемащ време и нископроизводителен процес, разрежете плода наполовина и леко потупайте двете половини с гърба на дървена лъжица. Веднага ще видите как семената падат.

Кога се ядат плодове – сутрин или вечер – митове и факти

Пъпеш

Често се препоръчва пъпешът да се яде отделно от всичко останало, без да се смесва с други храни, което обаче не върви добре със забраната да се яде пъпеш на гладно. Всъщност този продукт става най-полезен при ядене на мазни храни.

Пъпешът е богат на фибри и на Изток често се сервира след пилаф и други тежки ястия. Те отбелязват, че след четвърт час усещането за тежест в стомаха изчезва, както след прием на хапчета. Пъпешът всъщност съдържа растителни ензими, подобни на папаин от папая и бромелаин от ананас, които могат да ускорят храносмилането на протеина, откъдето идва този ефект.

Киви

Ако обелите целия плод, може да премахнете твърде много пулп и в крайна сметка да останете само с малко парче. Просто разрежете плода наполовина и извадете пулпата с чаена лъжичка, наслаждавайки се на продукт, богат на витамин С и други полезни елементи. Между другото, грубата кожа на кивито съдържа още повече полезни елементи от пулпата, така че ако искате да получите мощна доза витамини, разтрийте кожата старателно с четка, за да премахнете излишните косми от нея.

Ягода

Когато боравите с това зрънце, не бързайте да отрежете стъблото с нож, защото в крайна сметка ще загубите добра половина от плода! По-добре е да вземете куха сламка, да я прокарате през плода отдолу нагоре и да се отървете от по-малкия фрагмент. Освен това някои експерти казват, че целите ягоди съдържат осем до дванадесет процента повече витамин С от нарязаните, още една причина да оставите ножа.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес