Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате да сте винаги във форма? Всеки ден правете това рано сутрин и късно вечер!

10 януари 2023, 14:44 часа

За да бъдете винаги във форма ви трябва увеличаване на енергията сутрин и успокояваща релаксация вечер.

Сутрешните и вечерните ритуали формират целия ви ден. Как да ги направите възможно най-ефективни? Сутрешната рутина ви помага да започнете деня си енергично и да запазите енергията за целия ден. Вечерната рутина ви помага да завършите деня позитивно и да се подготвите за пълноценен сън.

Какво да правите рано сутрин?

1. Започнете със здравословна закуска.

Отделете време да седнете спокойно и да се насладите на здравословна закуска. Избягвайте да се храните, докато вършите нещо друго. Създайте се специален ритуал с подготовката на закуската, за да бъде пълно удоволствието, когато я консумирате.

2. Започнете деня офлайн.

Не се поддавайте на изкушението да започнете деня си с преглеждане на смартфона си, лаптопа, социалните медии или новините. Полезно е да включите телефона си на самолетен режим още вечерта или направо да го изключите. 

3. Направете си списък със задачи.

Нахвърляйте си задачите за деня, за да си подредите ангажиментите и да ги следвате. Напишете си целите, това ще ви помогне при структурирането на деня.

5 сутрешни навика, които съсипват деня ви

4. Спете достатъчно.

За да се събудите свежи и енергични, ви трябва пълноценен сън. Колко ще спите зависи от индивидуалността ви, възрастта, ангажираността в работата. За да си създадете естествен ритъм на спане, лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден.

5. Започнете с ударна доза енергия.

За да сте енергични още от началото на деня, направете няколко дълбоки вдишвания и продължете с малко физически упражнения, за да събудите и тялото си. По този начин снабдявате клетките си със свеж кислород и стимулирате кръвообращението. Добавете няколко йога упражнения към сутрешната си рутина, за да засилите ефекта. Една кратка ранна разходка или джогинг също ще ви снабди с енергия. Най-важното: правете всичко с удоволствие!

6. Ободряващ душ

Сутрешният душ засилва кръвообращението и ви събужда, особено ако ви е трудно да станете от леглото сутрин. Ароматът на вашия душ гел също играе роля за създаване настроение за деня. Приятният аромат  помага да свържете физическото и емоционалното ниво.

Вашата идеална рутина за лягане, базирана на вашата зодия

Какво да правите късно вечер?

Завършвайки деня положително е точно толкова важно колкото и положителното начало. Вечерните ритуали ще ви помогнат да оставите стреса на деня зад гърба си и да оставите тялото си да почива.

1. Вечеряйте нещо леко.

Ако си легнете с пълен стомах, ще ви е трудно да заспите, защото тялото ви ще е заето с храносмилане. Последното хранене за деня трябва да бъде най-малко два часа преди лягане. Ако нямате възможност за това, консумирайте само леки храни.

2. Спомнете си хубавите неща от деня.

Опитайте се да посветите поне половин час вечер на дейности, които сте пренебрегнали през деня. Спомнете си за позитивните аспекти от вашия ден. Задайте си въпроса “Какво ме прави щастлив днес?” или “За какво съм благодарен?”

Как започват дните си някои от най-успешните и интересни хора в света?

3. Създайте си спокойна атмосфера.

По-лесно се спи в чиста, тиха и тъмна стая. Настройте си температурата на 17-22 градуса. 

4. Избягвайте светлината от екраните преди лягане.

Синята светлина, излъчвана от електронните устройства, ви събужда. Най-добре оставете лаптопа и смартфона поне два часа преди лягане.

5. Правете упражнения за релаксация.

Бавното, дълбоко дишане намалява сърдечния пулс и кръното налягане и действа успокояващо на цялото тяло. Може да опитате да медитирате със същия резултат.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес