Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни и бързи ястия за трапезата на Бъдни вечер

24 декември 2021, 08:00 часа

Богата постна трапеза е важна част от святата нощ. Едва ли обаче искате да прекарате целия ден в готвене. Може да впечатлите семейството с вкусни ястия, приготвени много бързо и подходящи за празника, ако следвате съветите ни.

Пълнени чушки и сърми

Това традиционно ястие може да направите много по-бързо, по-вкусно и по-интересно с нашите съвети. Пригответе плънката така, както обикновено я предпочитате, и я разделете на 4 равни части. Към едната част прибавете една малка консерва сварен боб, към другата част –  зеленчуци, като за целта използвайте един пакет замразени зеленчуци по избор, предварително сварени и подсолени, към третата част добавете малък буркан ситно нарязани гъби и 200 гр. ситно натрошени орехи, а последната оставете чиста. Може да напълните необходимите ви чушки, слагайки от всяка плънка в тях. Така ще имате на трапезата не един вид, а четири вида постни чушлета. За да спестите време от навиването на сарми, предлагаме ви да вземете голям глинен съд, тип гювече, с размерите на тава и да започнете да редувате ред зелени листа с ред плънка. Последният ред трябва да е с листа, а плънките може да смесите след напълването на чушките. Пекат се във фурната на 220 градуса докато ястията станат напълно готови.

Постни гювечета

Друго ястие, което е по-интересно, приготвя се лесно и е вкусно, е постното гювече. Вземете толкова малки гювечета, колкото гости ще седнат на трапезата и поставете на дъното на всяко едно няколко капки олио. Във всяко гювече сложете сварен едър бял боб – от консерва, няколко гъби, сварен грах, варена царевица, подправки на вкус и покрийте с доматен сок. Печете на 200 градуса в загрята фурна. Поръсете готовите гювечета със свежи подправки – магданоз, джоджен.

Постен ябълков сладкиш

За тази топяща се върху небцето сладост са ви нужни:

  • 2 ч.ч. кафява захар,
  • 2 чаши настъргани ябълки,
  • 2 чаши настъргани моркови,
  • 1 чаша ситно натрошени ядки – бадеми, лешници и орехи са оптималния вариант,
  • 1 чаша ситно нарязани фурми без костилките,
  • супена лъжица канела,
  • 2 чаши брашно с една лъжичка сода в него,
  • чаша и половина олио,
  • щипка ванилия.

Начин на приготвяне:

Първо е важно добре да разбъркате брашното, захарта и канелата. После към тях се добавят ябълките, морковите, ядките, фурмите, ванилията и накрая олиото. Имайте предвид, че се бърка трудно, предвидете повече време за целта. Сладкишът се пече на 200 градуса за около 40 минути и се украсява с цели орехи и бадеми, преди да бъде поднесен.

Светли празници!

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес