Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате кладенец? Не забравйте да го регистрирате до края на този месец!

04 ноември 2020, 14:30 часа

Скоро стана ясно, че срокът за регистрация на кладенци от хората, които ги имат в своите дворове, е до края на месец ноември и по-точно до 27.11. Много хора скочиха при новината, защото почти всяко семейство има къща на село, в която има поне един кладенец като водоизточник. Някои се ползват активно, а други стоят запустели, но новото правило важи за всички - имате ли кладенец трябва да го регистрирате в близкия клон на басейнова дирекция. В тази статия ще обясним как това може да бъде направено от обикновените граждани. Правилата за стопанските субекти са малко по-различни.

Искаме да опровергаем в началото двата най-често чувани мита - не, няма такса за регистрация и никой няма да таксува водата, която ползвате (поне за момента няма такива очаквания). Ето какво трябва да направим, за да регистрираме кладенеца в двора си: 

1) Отиваме на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на този линк проверяваме към коя басейнова дирекция попада землището на населеното място, в което е нашия кладенец; 

2) Потърсете в Google "образец на заявление РГ-2" и сред първите резултати ще видите каква информация трябва да попълните; 

3) Можете да изпратите формуляра по пощата до съответната басейнова дирекция. Препоръчваме да го пуснете с обратна разписка, която да запазите в случай, че от институцията кажат, че документите са загубени или че не са пратени. 

От МОСВ напомнят, че ако срокът не бъде спазен кладенците ще бъдат считани за незаконни и след това ще бъдат премахвани за сметка на собственика на имота. 

В тази статия намяме за цел да казваме дали това законово решение е добро или лошо, а да дадем насоки и да помогнем на собствениците на кладенци, които не могат да намерят нужната информация. Надяваме се да сме били полезни и напомняме, че при крайни срокове е важна датата на клеймото на изпращане, а не крайната дата, в която е пристигнало писмото в институцията. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес