Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли съществени разлики между вегетарианство и суровоядство?

02 март 2022, 18:55 часа

Напоследък става все по-популярна консумацията само на растителни хранителни продукти. За да се познават предимствата и недостатъците на растителното хранително меню, е необходимо да се знае какви са разликите между вегетарианци и суровоядци.

Какво представлява вегетарианството? Това не е прекалено строг, в известен смисъл дори е компромисен спрямо човека, хранителен режим. Вегетарианците просто избягват храни, които съдържат месо. Те не ядат това, което е трябвало да бъде убито, за да попадне на масата. Отказват месо, дори пилешко, риба и морски дарове. Ако човек не се придържа към твърде строга вегетарианска диета, си позволява да яде яйца и млечни продукти – понеже, за да ги получите, не е необходимо да убивате или наранявате животните.

А какво представлява суровоядството? Както подсказва названието, суровоядците ядат само сурови храни. Така съвсем логично отказват храна от животински произход, тъй като не може да се консумира сурова. Зеленчуците и плодовете се консумират самостоятелно или под формата на салати. Понякога термичната им обработка е приемлива, но при температура, не по-висока от 40 градуса. Сушат плодове и някои видове зеленчуци. Това трябва да се прави не във фурната или в специален апарат, а само на слънце или на открито. Някои суровоядци ядат само един вид растителна храна на едно хранене (например, закусване със сурово зеле). Фрутарите пък се считат за особен вид суровоядци. Те консумират само сурови плодове.

Защо хората преминават към вегетарианска или суровоядна диета? Зеленчуците и плодовете се усвояват по-добре от организма, отколкото животинските белтъчини. Ако човек се увлече твърде по месо (което, да си признаем, се случва нерядко), нивото на холестерола в кръвта може да се повиши. След ядене на месо често има усещане за тежест в стомаха, появява се желание за сън.

Растителните храни не провокират подобни симптоми. Вегетарианството помага в борбата със затлъстяването и наднорменото тегло. След преминаване към растителна храна мнозина отбелязват подобрение в здравословното си състояние, даже в настроението. По-рядко има пристъпи на депресия и стрес. Забелязва се по-лесно и по-стабилно функциониране на органите на стомашно-чревния тракт. Има и етични съображения: нежелание да се участва в убийството на живи същества, макар и косвено. Вегетарианците се събуждат по-лесно сутрин, чувстват се енергични, работят по-ефективно и гладко.

Месоядците, от друга страна, често се оплакват от кошмари, безпричинна умора и негативни промени в здравословното си състояние. Зеленчуците и плодовете се готвят по-лесно и по-бързо - затова вегетарианците отделят малко време за готвене, а суровоядците на практика не се нуждаят изобщо от това, като посвещават времето си на по-сериозни и важни неща. Суровоядецът не трябва да харчи пари за кухненски прибори, домакински уреди и ресторанти. Зеленчуците и плодовете се продават във всеки павилион или супермаркет. Може да ги купи и да хапне набързо. При това съществуват изключително много, разнообразни и вкусни вегетариански рецепти без месни съставки.

Да обобщим: има разлика между суровоядците и вегетарианците. Първите не обработват продуктите термично, вторите просто предпочитат растителна храна във всякакви варианти и методи на готвене.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес