Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идва ли краят на селфито?

29 август 2019, 13:59 часа

Прекалено изкуствени, неестествени, постановъчни. Селфитата ще останат в миналото. или понe това предвиждат психолозите в ново изследване, съобщи Die Welt. Учени от университета във Вашингтон провели експеримент с участието на две групи студенти от различни университети. Първата група от 30 студента попълнила анкетни за себе си и предоставили на изследователите достъп до 30 от последните си публикации в Instagram. Преди това учените разделили всички фотопортрети на две категории: селфи и снимки, снимани от друг човек. Втората група от 119 студенти оценявала профилите на останалите в Instagram. Студентите трябвало да оценят снимките по 13 критерия, например - до колко уверен в себе си може да е човекът от снимката, до каква степен е общителен и успешен.

Оказва се, че хората, които публикуват много селфита предизвикват антипатия у другите и изглеждат по-малко успешни, неуверени и необщителни. Селфито е получавало още по-отрицателна оценка, когато е било фокусирано върху физическия облик на човек, например - той се е наклонил или позира пред огледало.

Хората, публикували снимки, направени от други, създавали впечатление на личности с по-високо самочувствие, по-открити, успешни, дружелюбни и приятни.

учените предполагат, че фотопортретите, направени от други хора създават по-естествено впечатление, тъй като представените на тях хора изглеждат така, както и в реалния живот, изглеждат по-малко изкуствени и по-открити, докато селфиатата създават впечатление за самовлюбеност и нарцисизъм.

Дори в случаите, когато два профила имали сходно съдържание, отношението към човека, публикуващ селфи било отрицателно, отбелязва психологът Крис Бари.

Още през 2017 година изследване на психолозите от Мюнхенския университет показа, че обичаме да си правим селфита, но не обичаме да ги гледаме. Учените нарекоха това "парадокс на селфито"и го свързаха с приписването на негативни черти на характера на хората, които често публикуват селфи, съобщи Die Welt.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес