Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които могат да предизвикат депресия: Запомнете ги и ги избягвайте

31 юли 2024, 16:33 часа

Поддържането на психичното здраве е също толкова важно, колкото и грижата за физическото здраве, а диетата играе важна роля и за двете. Скорошни изследвания хвърлиха светлина върху връзката между храненето и настроението, разкривайки, че някои храни могат да изострят или дори да допринесат за депресията. Осъзнаването на тези храни може да бъде активна стъпка към по-добро психично състояние.

1. Захарни храни и напитки

Храните с високо съдържание на рафинирани захари, като бонбони, сладкиши и сладки напитки, могат да доведат до скокове и сривове на кръвната захар. Тези колебания могат да предизвикат промени в настроението и раздразнителност, което потенциално може да влоши симптомите на депресия. С течение на времето прекомерният прием на захар може да доведе до инсулинова резистентност, която е свързана с депресивните симптоми. Избирайте цели плодове и по-малко преработени алтернативи, за да стабилизирате кръвната си захар и настроението си.

Учени: Тази храна ще ви предпази от депресия, ако я ядете 3 пъти на ден

2. Преработени храни

Силно преработените храни, включително бързото хранене, пакетираните закуски и готовите ястия, често съдържат нездравословни мазнини, високи нива на натрий и изкуствени добавки. Тези съставки могат да окажат отрицателно въздействие върху мозъчната функция и цялостното психично здраве. Диетите с високо съдържание на тези преработени храни се свързват с повишено възпаление и оксидативен стрес, които могат да допринесат за депресивни симптоми. Стремете се да консумирате цели, непреработени храни, за да поддържате по-добро психично здраве.

3. Трансмазнини

Известно е, че трансмазнините, които често се съдържат в маргарина, някои пържени храни и печени изделия, продавани в търговската мрежа, засилват възпаленията и влошават мозъчната функция. Проучванията показват, че диетата с високо съдържание на трансмазнини е свързана с по-голям риск от депресия. Вместо това избирайте здравословни мазнини от източници като авокадо, ядки и зехтин, за да поддържате здравето на мозъка и да подобрявате настроението.

4. Храни с високо съдържание на натрий

Прекомерният прием на сол може да доведе до високо кръвно налягане и да допринесе за разстройства на настроението. Много преработени и бързи храни съдържат високи нива на натрий, което с течение на времето може да се отрази негативно на психичното здраве. Намаляването на приема на сол и избирането на пресни, пълноценни храни може да помогне за смекчаване на тези ефекти и да насърчи по-стабилното настроение.

Лекар: Всички ядем тези храни на закуска, но те водят до депресия

5. Кофеин

Въпреки че кофеинът може да осигури временно повишаване на енергията, прекомерната му консумация може да доведе до нервност, тревожност и безсъние. Тези ефекти могат да изострят депресивните симптоми. Ако разчитате много на кофеина, помислете за умерен прием и изберете алтернативи като билкови чайове, които не влияят толкова драстично на настроението.

6. Алкохол

Алкохолът е депресант, който може да повлияе на мозъчните невротрансмитери и да наруши регулирането на настроението. Въпреки че може да предложи временно облекчение, дългосрочните му ефекти могат да доведат до задълбочаване на депресията. Намаляването или премахването на консумацията на алкохол може да има положително въздействие върху психичното здраве.

7. Изкуствени подсладители

Някои проучвания показват, че изкуствените подсладители, като аспартама, могат да имат отрицателно въздействие върху настроението и мозъчната функция. Точните механизми не са напълно изяснени, но намаляването или избягването на тези подсладители може да бъде полезно за психичното здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес