Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни и напитки, които са по-опасни и вредни от тютюнопушенето

09 юли 2023, 10:23 часа

Някои хора прекаляват със строгите диети и определени вредни храни. И колкото и странно да звучи, това може да бъде по-вредно дори от тютюнопушенето. Интересен факт е, че някои уж полезни храни и напитки, може да се окажат по-вредни, отколкото полезни. Кои са те ?

Суши

Самото суши не е вредно, по-скоро добавките към него не са особено полезни – различни сосове и продукти, които съдържат крема сирене, майонеза и други неща, богати на мазнини. Те доста увеличават калориите и е хубаво, когато имате възможност, да консумирате максимално чисто откъм добавки суши.

Какво съдържат най-здравословните и нискокалорични плодови напитки

Фрешове

Плодовете са полезни, но когато се приемат под формата на прясно изцедени сокове, те вече са загубили част от своите полезни свойства, от фибрите си, например. Също така прекомерният прием на фрешове може да увеличи значително количеството захар в организма и това да доведе до сърдечно-съдови болести, диабет или затлъстяване. Специалистите препоръчват да се консумират плодове, а не фрешове. Един плод е напълно достатъчен, да да си набавите необходимите полезни вещества, докато за направата на чаша сок са нужни поне няколко.

Бял хляб

Той не съдържа фибри и други здравословни вещества, но съдържа рафинирана захар. Затова, ако не може да се откажете напълно от хляба, купувайте си пълнозърнест. Фибрите са важни и помагат за поддържане на здравословно тегло, нормално кръвно налягане, както и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и развитие на диабет.

Зърнени култури

Те съдържат полезни фибри и хранителни вещества, но на пазара има и такива, които не са с толкова добро качество. Захарта и рафинираните зърна са само част от вредните вещества, които са добавени за по-добър вкус и вид. Препоръчваме ви да заместите зърнените култури с пълнозърнести храни и овесени ядки

Риба от развъдник

Като цяло рибите са много полезни, но повечето риби на пазара не съдържат нормални количества омега-3 мастни киселини, а химически добавки, за да растат рибите по-бързо и да имат по-добър търговски външен вид.

Каква е разликата между смути и фреш + техните ползи?

Гранола барчета

Те съдържат известно количество полезни вещества, но повечето от тях и доста захар. При някои количеството достига цели 20-30 грама. Затова, ако обичате да си похапвате от тези барчета, внимателно четете етикета и си взимайте такива без много захар – не повече от 10 грама, поне 3 грама фибри и 5 грама протеин.

Соя

Тя съдържа големи количества изофлавони и растителни естрогени, които могат да нарушат менструалния цикъл при жените и да повишат нивото на естроген. Прекомерният прием на соя може да доведе и до проблеми с щитовидната жлеза.

Обезмаслени храни и напитки

При повечето продукти здравословните мазнини са заменени от преработена захар и всъщност не си купуваме нещо здравословно, а нещо вредно. Лекарите съветват да се консумират млечни продукти, които имат естествени съставки и не съдържат преработена захар.

 

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес