Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранене според кръвната група А – ето какво се прави

01 октомври 2024, 12:00 часа

Сред последните тенденции в храненето особен интерес привличат диетите, съобразени с кръвната група. Тяхната полезност, изобилието от пълни с витамини, минерали, белтъчини  продукти, които включват, липсата на прекомерни ограничения и изрични забрани, разнообразието им, както и фактът, че са дело на медицинско лице – на лекаря натуропат Питър Дж. Д'Адамо, което предполага, че са и по-ефективни, и по-безопасни, вероятно са в основата на тяхната популярност. Хранене според кръвната група А и храненето според кръвната група като цяло са сравнително свежи,  млади тенденции, възникнали през последните десетилетия и развили се в последните години. За първи път за хранене според кръвната група А д-р Питър говори в издадената си през 1996 година книга, промотираща разбирането, че определени храни, подходящи за всяка една отделна кръвна група и съобразени с нея, могат да намалят възпалението, да повишат енергията, да подобрят общото  здравословно състояние, да предпазят от развитието на различни заболявания и да подпомогнат отслабването.

На какво се основава изборът на храни според кръвната група?

Д-р Питър определя подходящите храни за всяка кръвна група според древния ѝ произход и какво са консумирали дедите ни от всяка кръвна група. Той изследва и антигените в кръвните групи, които решават кръвната група дали ще бъде O, A, B или AB, и споделя мнението, че тези антигени присъстват и в други части на тялото, включително в храносмилателния тракт. Това кара храните, които консумирам, да реагират химически с кръвната група и определя защо едни храни за подходящи за една кръвна група и неподходящи за друга. Хората с различни кръвни групи също имат различни чревни бактерии, наследени от предците. Тези с кръвна група 0, каквито са първите хора, са с тип храносмилателна система, предназначена за обработване на хранителни продукти от месен произход, тъй като първите хора са ловували и са се изхранвали именно с месо. Така д-р Питър дава обяснение защо са подходящи точно определени хранителни продукти за всяка една кръвна група.

Още: Хранене според кръвната група AB – какво трябва да знаем?

Хранене според кръвната група А – какъв е произходът му?

Д-р Д’Адамо стига до извода, че хората, притежаващи кръвна група А, са произлезли от фермери. Логично храната им е била основно съставена от витамини и минерали – плодове и зеленчуци, култури, които земята е раждала, а консумацията на млечни продукти и месо почти не е била застъпена. Така храносмилателната система на хората с кръвна група А се приспособила към обработване и пълноценно усвояване именно на култури, родени от земята и трудно обработвала месо, поради което и докторът препоръчва диета с повече зеленчуци за тази кръвна група.

Хранене според кръвната група А – какво да хапвате и какво да избягвате

Авторът на диетата според кръвната група сочи, че подходящата диета за хората с кръвна група А е вегетарианската. Препоръчва се консумацията на варива, много плодове и зеленчуци, най-добре пресни, пълнозърнести храни – в идеалния случай, органични. Авторът на диетата според кръвната група подчертава, че дедите ни с кръвна група А са консумирали малко или никакво месо и месни продукти, както и млечни такива, поради което храносмилателната им система и телата им не преработват добре продукти от животински произход и това според Д'Адамо важи и днес. Той подчертава и чувствителната имунна система на хората с кръвна група А, за която витамините и минералите в плодовете и зеленчуците, сочени като подходящи за диетата, са най-подходящи. 

Още: Учени: Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

В промотираното от доктор Питър хранене според кръвната група А някои варива и зеленчуци все пак не се препоръчват, ако целта е отслабване и контрол на теглото. Такива са царевицата, бобът,  пшеницата, които авторът сочи като потенциална заплаха за тънката талия и стройната фигура. Консумацията на млечни и месни продукти пък изцяло се отхвърля, ако кръвната група е А. Има обаче и изключение – яйцата, рибата треска и пуешкото месо срещаме в списъка с полезни и препоръчвани от д-р Питър храни, подходящи за хората с кръвна група А. Пълният списък с храни, сочени като най-подходящи при хранене според кръвната група А включва и: -

·         гхи,

·         броколи,

·         моркови,

Още: Учени откриха нова кръвна група след 50-годишна мистерия

·         копър,

·         зеле,

·         тиква,

·         кайсии,

·         боровинки,

·         череши,

·         грейпфрут,

·         ананас,

·         овесено брашно,

·         тофу,

·         соево мляко.

 

Естествено всички плодове, варива и зеленчуци са разрешени за консумация, като следва да се внимава само с боб, царевица и пшеница. Диетата е разнообразна, включва много продукти, което я прави лесна за следване, богата на различни витамини и минерали и полезна.

 

Статията има само информативен характер.

източник: https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес