Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хлорът няма да убие този неприятен паразит в басейна

21 август 2023, 11:33 часа

Когато става въпрос за осигуряване на безопасно и приятно плуване, ролята на хлора за дезинфекция на басейните е добре известна. Има обаче един упорит и неприятен паразит в басейна, който е успял да развие устойчивост към действието на хлора - криптоспоридиум, наричан обикновено крипто.

Криптоспоридиумът е микроскопичен протозоен паразит, който може да причини стомашно-чревно заболяване при поглъщане. Най-често срещаните симптоми включват диария, стомашни спазми, гадене и дехидратация. Той е печално известен с устойчивостта си на традиционните методи за дезинфекция на басейни, особено на хлора. Този паразит образува защитна външна обвивка, наречена ооцист, която го предпазва от въздействието на хлора и други химически дезинфектанти, използвани обикновено в плувните басейни.

За разлика от повечето други патогени, които се пренасят по воден път, крипто може да оцелее и да остане заразен в хлориран басейн за продължителни периоди от време, предизвиквайки епидемии, които засягат множество плувци. Известно е, че се разпространява по фекално-орален път, което означава, че дори малко количество замърсена вода, погълнато по невнимание, може да доведе до заразяване. Това го прави значителен проблем за общественото здраве, особено в препълнени с хора водни обекти като аквапаркове и обществени басейни.

Как да се предпазим от гъбички в басейна?

За да се преборят с устойчивостта на криптоспоридиите, операторите на басейни и здравните служители трябва да адаптират своите стратегии. Поддържането на правилна хигиена в басейна и качеството на водата чрез комбинация от мерки стана решаващо. Тези мерки включват:

Филтриране

Подобрените филтриращи системи са предназначени да улавят по-малките частици, включително ооцистите на криптоспоридиите, от водата.

Засилен мониторинг

Честото тестване на водата в басейна за Crypto и други патогени помага за ранното откриване на потенциални огнища.

Превантивни мерки

Насърчаването на плувците да вземат хигиенни мерки, като например да си вземат душ преди влизане в басейна и да се въздържат от плуване по време на диария, може да помогне за предотвратяване на разпространението на паразита.

УНИКАЛЕН трик, с който ще разберете за секунди дали водата в басейна е чиста

Лечение с ултравиолетови лъчи

Обработката с ултравиолетова (UV) светлина понякога се използва заедно с традиционната химическа дезинфекция за борба с крипто и други резистентни патогени.

Хиперхлориране

В отговор на епидемия процесът, наречен хиперхлориране, включва повишаване на нивата на хлор в басейна до нива, по-високи от обичайните, което може да помогне за инактивирането на Crypto.

Обучение

Обучението на персонала на басейна и плувците за рисковете и мерките за превенция, свързани с крипто, е от жизненоважно значение за намаляване на вероятността от избухване на епидемии.

Като спазват препоръчителните хигиенни практики, поддържат правилни процедури за поддръжка на басейна и са информирани за най-новите стратегии за борба с този устойчив паразит, плувците могат да продължат да се наслаждават на ползите от водния отдих, като същевременно сведат до минимум рисковете, свързани с криптоспоридия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес