Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик за лесно запомняне на имената на хората

01 август 2023, 07:35 часа

Запомнянето на имената на хората е ценно умение, което може значително да подобри социалните ви контакти и да остави трайно положително впечатление у другите. За много от нас обаче припомнянето на имената може да се окаже трудна задача, особено когато се запознаваме с нови хора в социална или професионална среда. За щастие има бърз и ефективен хак, който може да ви помогне да запомните имената без усилие и да покажете на другите, че наистина ви е грижа за тях.

Техниката "Свържи и визуализирай" е мощно средство за подпомагане на паметта, което използва способността на човешкия мозък да свързва информация с познати и ярки образи. Ето как работи тя:

Слушайте активно

Когато ви запознаят с някого, присъствайте изцяло и слушайте внимателно името му. Често сме толкова съсредоточени върху собственото си представяне, че пропускаме изцяло името на другия човек. Затова отделете цялото си внимание на говорещия човек и повтаряйте името му в разговора, за да го затвърдите.

Създайте мисловна картина

Веднага щом чуете името на човека, започнете да си създавате мисловен образ, свързан с това име. Този образ трябва да се основава на звученето или външния вид на името. Например, ако името на лицето е "Роза", представете си красива цъфнала роза. Ако то е "Майк", представете си микрофон. Ключът е да направите образа възможно най-ярък и запомнящ се.

Свържете името и изображението

Сега свържете името на човека с мислената картина, която сте създали. Представете си лицето с табелка с името му или на челото му с образа, който сте свързали с името му. Например представете си "Роза" с букет рози или "Майк", който държи микрофон. Колкото по-причудлив и хумористичен можете да направите мисловния образ, толкова по-добре се запечатва в паметта ви.

Използвайте името често

По време на разговора се старайте да се обръщате към лицето с неговото име по естествен начин. Това не само показва, че активно участвате в разговора, но и засилва връзката между името му и създадения от вас мисловен образ.

Преглед и практика

След взаимодействието отделете малко време, за да прегледате имената и мисловните образи в ума си. Ако сте се срещнали с няколко души, опитайте се да си припомните имената и образите им, за да затвърдите спомена. Можете дори да запишете имената по-късно и да ги преглеждате периодично, за да затвърдите още повече паметта си.

Като прилагате тази проста техника "Свържи и визуализирай", ще се учудите колко лесно можете да запомните имената на хората. Запомнянето на имената демонстрира вашата грижовност и истински интерес към другите, като спомага за укрепване на взаимоотношенията и ви прави по-достъпни във всяка социална или професионална среда. Упражнявайте се редовно и с течение на времето ще откриете, че запомнянето на имена става втора природа, оставяйки положително и трайно въздействие върху всеки, когото срещнете.

Източник: Mindbodygreen

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес