Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хем засища, хем сваля килограмите – вечерно диетично меню за цяла седмица

31 октомври 2021, 20:15 часа

Всяка дама се стреми да изглежда добре, а борбата с килограмите при някои продължава цяла вечност. Спазването на каквито и да е режими и диети е най-трудно осъществимо през вечерта особено ако си лягате по-късно. Огладнявате, храната не е достатъчно според вас, а и ако сте навън изкушенията са много.
Има някои храни обаче, които може да хапвате вечерно време, без да ви е гузно, че веднага ще се лепнат на талията ви. Хем ще сте сити, хем ще се храните здравословно. Какво по-хубаво от това? Представяме ви нашите предложения за всеки ден от седмицата:

Понеделник

Нека началото на седмицата да започне без консумирането на месни продукти през вечерта. Вместо свежа зелена салата, която хапвате прекалено често по време на режим, си пригответе задушени зеленчуци. Нашето предложение е 100 грама зеленчуци, 2 супени лъжици натрошено сирене, 100 г извара и супена лъжица овесени ядки. Нареждате в малка купичка като редувате ред зеленчуци и ред от останалите продукти.
Към това може да добавите 1 гризина или препечена филия черен хляб. Ако не можете да се откажете от солта, изпробвайте подпряване с лимонов сок. А ако харесвате люта храна – добавете чили, то е бонус и за забързване на метаболизма.

Вторник

За вторника наградата е пилешки гърди. Задушете около 100 грама от пилешкото, като предварително го овкусите с лимонов сок и черен пипер. За гарнитура добавете един запечен или сварен картоф с допълнение зелена салата с домат и босилек.

Сряда

Всяка дама мечтае за нещо сладичко, а това желание се засилва, когато е на диета. Затова за срядата е отреден любимият сладкиш, но пресъздаден по по-здравословен начин. Просто е – заменете бялото брашно с овесено такова, а захарта намалете и заменете с мед или кафява. Ако към сладкиша ви има и сметана – заместете я с нискомаслена извара, а сушените плодове с пресни.

Четвъртък

Чували ли сте за реверсивна диета? Тя е все по-известна и се състои в това, че закуската се изяжда за вечеря. Например така познатият ни омлет вместо за закуска, пригответе като последно хранене за деня – 1 яйце, 2 белтъка, чаша спанак, малко сирене, домати или чушки. Не добавяйте сол, заменете я с червен пипер, зелени подправки, черен пипер, лимонов сок.

Петък

Ароматни пилешки кюфтенца и задушени зеленчуци ви звучи изкушаващо, нали? Особено подходяща вечеря за край на работната седмица. Как се приготвя?
•    Замесете кайма от пилешкото филе, настъргани пълнозърнести сухари, белтък, черен пипер, куркума и джинджифил;
•    Изпечете във фурната;
•    За гарнитурата използвайте задушени китайски гъби, соеви кълнове и настъргани моркови;
•    Избягвайте добавянето на сол и количеството соев сос.

Събота

За уикенда си припомнете любимите детски закуски. Пригответе домашен тутманик, но с извара вместо сирене. Не използвайте масло, а олио. Използвайте брашно в съотношение 1:1 – бяло брашно – типово брашно.

Неделя

За неделята си пригответе кайма от пилешко филе още от кюфтетата от петъчната вечеря. В леко намазнена тава редувайте от каймата и лозови листа. Ще получите отворени лозови сарми, които може да гарнирате с кисело мляко по избор.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес