Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хан Кардам - как поставя основите на успехите на Крум

14 март 2024, 12:49 часа

Втората половина на 8-ми век е известна като “Междуособната криза”, а за учениците това е “урокът с много имена”. Следват династични сътресения, през които владетелите на България постоянно се сменят и често биват свалени насилствено. Византия оказва силен военен натиск, като застрашава съществуването на държавата ни.

Кой български владетел успява да изведе държавата от политическата криза и да постави основите за нейното териториално разширение и възход?

Хан Кардам (777 - 803)

Хан Кардам е един от най-успешните ни държавници, който извежда България от почти 40-годишната политическа криза (735 - 805). Издига авторитета на държавната власт и печели много победи над Византия.

Според историческите сведения Кардам получава властта вече на средна възраст след голям политически и военен опит. Застава на престола след хан Телериг, който е свален от власт и търси спасение във Византия.

Какво се случва със синовете на хан Кубрат след смъртта му?

В началото на управлението му Византия е във военен конфликт с Арабския халифат, затова империята не застрашава пряко България. Византийският император осъществява главно преселнически кампании в Тракия, като цели създаването на военизирано население по границите с българската държава, което да изпълнява ролята на постоянна гранична стража. Тъй като тези действия не застрашават пряко страната, Кардам не обръща внимание на случващото се.

През 784 г. византийската императрица Ирина начело на голямо войска достига граничещите с България крепости в Тракия. Тя извършва демонстративно подсилване на крепостите на Анхиало, Филипопол и Берое, който прекръства на Иринопол.
За Кардам тази показна акция е обявяване на война и през 789 г. той изпраща войска в областта на Струма. През 791 г. византийският император лично повежда византийската войска, която е посрещната от българите край крепостта Проват до Адрианопол.

Военното командване на Кардам е доста по-различно от това на много други български владетели. Той е много предпазлив и внимателен стратег, който по-скоро анализира ситуацията и често отстъпва първия ход в полза на противника. Според развитието на боя след това “настройва” своята стратегия. Първото сражение от войната е кратко и е загубено от Византия. Кардам не тръгва да преследва врага.

Битката край Маркели

Едва през лятото на 792 г. император Константин VI повежда войските си към пограничната крепост Маркели с идея да разбие силите на Кардам. Българският владетел позволява на врага си да направи първия ход, след което използва своето предимство, което му осигурява да заеме позиция в околните възвишения и нарежда изтеглената встрани конница да започне решително настъпление.

Византия претърпява тежко поражение. Според Теофан Изповедник “българите се сдобили с богата плячка - пари, коне, императорската палатка с цялата нейна прислуга…” След тази победа Византийската империя отново става данъкоплатец на България и води да укрепване авторитета на хан Кардам.

Военна победа без сражение

Едва 4 години по-късно византийският император търси реванш. През 796 г. той отказва да изпрати на Кардам дължимия данък, на което българският владетел отговаря заплашително. “Или ми плати данъка или ще стигна чак до Златните врата и ще опустоша Тракия!”, на което императорът отговаря “Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак до тука. Аз ще дойда до Маркели, а ти излез насреща. Пък каквото Бог отсъди”.

Хан Пресиян - един от най-подценяваните ни владетели

Византийците се отправят към Адрианопол на път за крепостта Маркели. Още преди императорът да пристигне, българските войски го очакват близо до крепостта Версиникия. Като поука от предишната загуба, византийският владетел не атакува пръв. Кардам отново търпеливо чака противникът му да сгреши и да се възползва от грешката. Цели 17 дни българи и византийци чакат сигнал за атака. Накрая двете войски се изтеглят “едната на север, другата на юг” според византийските хронисти. Хан Кардам така и не влиза в бой с Константин VI, което му спечелва прозвището “предпазливият” в българската история.

Кардам управлява във време, в което и най-малката грешка може да донесе загуба на властта или на живота му. А българският владетел полага много усилия за стабилизиране на държавата и не допуска страната да попадне отново в междуособна криза, което ще доведе до отстраняването му от престола.
Макар и да не се сражава, Кардам постига своята цел. След като се завръща в Константинопол, византийският император отново изпраща ежегоден данък на България според мирния договор от 792 г.

Хан Кардам е първият български владетел от втората половина на 8-ми век, който удържа властта си в мир до края на своя живот през 803 г., когато начело на страната застава Крум.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес