Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които ежедневно допускате с бельото си

24 февруари 2022, 08:20 часа

Според проучване от 2019 г. на производителя на бельо Томи Джон, около 45% от хората прекарват два или повече дни, без да сменят бельото си. Мъжете са били 2,5 пъти по-склонни да прекарат седмица или повече от жените.

Чаталът не е памучен

В идеалния случай всеки последен сантиметър от бельото ви трябва да бъде изтъкан от тези естествени влакна, но най-малкото централният участък трябва да бъде подплатен с памук, за да поддържа долната част свежа и суха. Изследвания, включително проучване, публикувано през 2018 г. в акушерство и гинекология, споделят, че носенето на бельо без памук може да ви настрои за гъбична инфекция. Синтетичните тъкани – като полиестер и дантела – могат да объркат вашето вагинално здраве, като улавят топлината и влагата, дразнят кожата и създават среда за прерастване и размножаване на бактерии или гъбички. Коприната има същия ефект.

Размерът е твърде малък

Размерът има значение - и не само защото не искате линии на бикините. Плътното бельо, и чорапогащниците в този смисъл, може да ви поддържа гореща и изпотена - и то не в добър смисъл, а повече по отношение на дразнене и инфекция. При някои жени плътно прилепналото бельо може да предизвика симптоми на болезнено състояние, известно като вулводиния. Ако бельото ви е твърде стегнато или твърде малко, шансовете за вагинално дразнене се увеличават. Способността на бактериите да се размножават също се увеличава, ако няма достатъчно възможност за аериране.

Колко вода трябва да пием на ден – чували сте различни версии, НО това е отговорът

Излизат от пералната машина не особено чисти...

Бактериите могат да преживеят цикъл на пране, предполага проучване, публикувано през 2019 г. в Приложна и екологична микробиология. С течение на времето това може да повлияе много на вашето вагинално здраве, вероятно да увеличи шансовете ви за инфекция с дрожди или инфекция на пикочните пътища, наред с други състояния. Ако перете бельото си на нещо по-малко от цикъла „Горещо“, не забравяйте да го изсушите в сушилня на ниска температура за 30 минути след пране. Преглед на проучвания, публикувани през 2015 г. в Frontiers in Microbiology, показа, че по-ниските температури на пране ще дезинфекцират само когато в детергентите се използват белина. Установено е също, че цялостното сушене на прането може ефективно да намали бактериите.

...или мирише на цветя от пералнята

Кожата долу може да бъде чувствителна и лесно да се раздразни от парфюмите, използвани, за да придадат свежия аромат на перилен препарат. Химикалите в омекотителите могат да причинят лек сърбеж и дразнение. Някои жени са по-чувствителни от други, но като цяло ароматизираните тампони и силните почистващи препарати могат да причинят сърбеж и дразнене или дори усещане за парене. Най-добрият ви залог? Избягвайте да използвате ароматизиран перилен препарат, ако сте имали реакция в миналото. Добри продукти са бебешките и хипоалергенните сапуни и прахове.

Презирате видимите линии на бикините

…което вероятно означава, че обожавате прашки. Но в опит да избегнете видими линии на бикините, може да осигурите директна лента за бактериите, повишавайки риска от инфекция. Някои жени може да са в състояние да понасят прашките без проблем, но за други това е друга история. Много прашки се предлагат от дантелени, синтетични материи с недишащи материали, които увеличават риска от дразнене и инфекция. Другият проблем, с който се сблъскват жените, е, че прашките имат тънка лента от материал, която има потенциал да премести бактерии от една област в друга.

Пеницилинът, използван като антибиотик, е произлязъл от сиренето

Седите в потното си бельо

След клас по йога или тренировка във фитнеса се прибирате вкъщи, за да се къпете, но трябва бързо да спрете в супера да вземете няколко хранителни стоки за вечеря, да вземете чаша кафе и час по-късно все още сте в същото бельо от тренировка. Влагата развива бактерии особено след тренировка, когато сте загрели. Бельото е добре да се смени възможно най-бързо.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес