Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешката, която всички допускаме под душа – тази част от тялото не трябва да се мие

19 август 2021, 23:25 часа

Оказва се, че всички допускаме една и съща грешка под душа. Една част от тялото не трябва да се мие.

Експерти от САЩ заявиха, че става въпрос за ушите, които освен, че не е необходимо да се мият, не е необходимо и да се почистват. В някои случаи неправилното почистване на ушите може да доведе до сериозни наранявания.

Американските учени споделят, че в ушните канали има много малки косми, които са в състояние да изтласкат сярата без външна намеса, така че не е необходимо да използвате памучни тампони. Оказва се, че те са доста опасно приспособление, което много често уврежда тъпанчето. Освен това памучните тампони не почистват ушите, а изтласкват тапите още по-дълбоко. 

Поради същата причина лекарите не препоръчват да си миете ушите с пръсти, докато си вземате душ, защото по този начин помагате на ушната кал да влезе по-навътре.

По време на проучването експертите анализираха данни от повече от 200 хиляди деца на различна възраст с наранявания на тъпанчето, запушване на ушите, различни ушни инфекции и отит. В 3 от 4 случая се оказа, че тези деца са почиствали ушите си с памучни тампони. В случая те препоръчват ушите да не се мият под душа, а след излизане от банята просто да се подсушат леко с хавлия. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес