Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фурми и противопоказания: на кои хора не се препоръчва да ги консумират?

25 август 2024, 08:01 часа

Екзотичните фурми, които хапваме сурови или сушени у нас и използваме като заместител на захарта за приготвянето на полезни и пълни с фибри десерти, са родом  от Азия и Средиземноморието, където от незапомнени времена се използват и за дестилиране на алкохол, и в народната медицина, заради ценните минерали, на които са богати и заради доказаните си ползи за здравето.

Вкусните сладки плодове се славят както с ползите си, така и с някои рискове, които пораждат. Кои са основните за консумацията на фурми противопоказания е важен въпрос, отговорът на който помага на потребителите да преценят дали фурмите са подходящи за тях, или следва да се въздържат от консумация.

Ползи от консумацията на фурми

Ако спазвате диета и се нуждаете от нещо сладко, което обаче не е пълно със захар и не е вредно за здравето, опитайте тропическите фурми, които ще ви очароват с карамеления си аромат и сладостта си. Може да ги хапвате сурови или сушени, като по-често се срещат сушените, а и са по-сладки.

Фурмите са пълни с естествени захари, така че сушенето им само засилва техния сладък, подобен на карамел вкус, правейки ги истинско изкушение за сетивата без прегрешения. Освен че са вкусни, те са пълни с витамини, минерали и полезни за здравето вещества за разлика от пакетираните сладки изделия, с които прегрешавате.

Фурми - наистина ли са толкова полезни и кой ТРЯБВА да ги яде

  • Фурмите са богати на фибри, които улесняват храносмилателните процеси, поддържат стомаха здрав и ни помагат да се почувстваме сити по-бързо.  Така фурмите се борят с наднорменото тегло, риска от затлъстяване и всички, свързани с тях, рискове за здравето.
  • Фурмите помагат да поддържате нивата на кръвната захар, холестерола в нормални граници, както и на кръвното налягане, с което фурмите се явяват храна, помагаща за сърдечно-съдовото здраве и превенция на диабета.
  • Фурмите са богати на антиоксиданти, благодарение на които помагат поддържането на общото здравословно състояние, предпазват органите от увреждащото действие на свободните радикали и са средство за превенция на хронични, автоимунни и онкологични заболявания. Антиоксидантите предпазват и от развитие на тежки неврологични мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и други. 
  • Изследванията сочат, че фурмите могат да помогнат за безпроблемното протичане на  естественото раждане. Съединенията в плода стимулират рецепторите за окситоцин. Наличието на окситоцин е ключът към продуктивните родилни контракции.
  • Фитохормоните във фурмите са полезни против стареене на кожата, съхраняват младостта ѝ и подобряват външния ѝ вид. Плодът предотвратява и лекува косопада. Така консумацията на фурми се явява не само грижа за здравето, но и грижа за красотата.
  • Консумацията на фурми е важна за здравето на бъбреците.
  • Фурмите помагат за предотвратяването на бактериални инфекции, като намаляват и необходимостта от приема на антибиотици за лечение на бактериални инфекции. Установено е, че фурмите могат да бъдат полезни срещу E. coli и пневмония. 

Фурми противопоказания

Освен ползи са известни и някой за консумацията на фурми противопоказания. Сред тях са:

-          Липсата на информация относно възможните рискове при прилагане на фурмите външно, тъй като не са провеждани подобни изследвания, както и липсата на информация относно дългосрочната консумация на фурмите в големи количества. Това прави прекомерната консумация на фурми на ваша отговорност.

-          Засегнатите от болка в стомаха, подуване на корема, диария или кожен обрив след консумация на сушени плодове трябва да избягват консумацията на фурми, тъй като е възможно да имат алергия към сулфити, съдържащи се в сушените плодове. Сулфитите не се препоръчват и за пациентите с астма, тоест астматиците трябва да избягват консумацията на фурми, за да не засилят пристъпите си. 

По колко фурми на гладно е добре да приемаме?

-          Фурмите могат да окажат неблагоприятно влияние на пациентите с бъбречно заболяване, тъй като са щедър източни на калий, а той се преработва в бъбреците.  Пациентите с бъбречно заболяване трябва да следват съветите на своя лекар относно това колко калий трябва да консумират и да обсъдят с него добавянето на фурми към ежедневното меню.

-          Цинкът и витамин D, два минерала, открити във фурмите, са свързани с производството на тестостерон. Дамите, при които има излишък на производство на тестостерон трябва да избягват консумацията на фурми.

-          Прекомерната консумация на фурми може да влоши оралното здраве и да доведе до кариеси заради богатото съдържание на захар.

-          Консумацията на фурми в значителни количества може да доведе до наддаване на тегло, тъй като са висококалорични.

За да намалите рисковете при консумация на фурми, избирайте плодове, които не са покрити с лъскав слой. Тази търговска практика прави фурмите да изглеждат по-привлекателни, да имат по-добър търговски вид, но е опасна за здравето, тъй като лъскавият слой може да причини алергични реакции, разстройство, гадене, повръщане и кожни обриви.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес