Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво не трябва да купувате втора употреба

04 септември 2021, 20:54 часа

В магазините за втора употреба можете да откриете наистина всичко – от дрехи до мебели и предмети за бита. Въпросът е какво си струва да купите оттам и какво не. Можете да спестите пари, ако смятате, че предметите, които закупите втора ръка ще ви служат по същия начин като новите. При някои е така, при други не съвсем. Ето какво не трябва да купувате втора употреба.

Козметика – в никакъв случай не си купувайте продукти, които са били ползвани само веднъж или са прекалено запазени, почти нови. Това „почти“ трябва да ви спре. Няма значение, че са в срок на годност. Използвайте единствено нова козметика, която ще бъде употребявана само от вас. Това са продукти, които слагаме върху лицето си и наистина могат да предизвикат възпаления, ако са ползвани от друг.

Матрак – независимо на колко запазен матрак попаднете втора ръка, по-добре съберете пари и си купете нов. Матракът има свойството да събира акари, бактерии, миризми и други опасни вещества, които могат да попаднат в кожата ви и да предизвикат възпаления. Ето защо е най-добре да не си купувате вече използван матрак, а да инвестирате в нов. Има модели, които са много качествени и ще ви служат с години.

Обувки – никой не може да каже колко човека са ги пробвали или носили преди вас. Ето защо е добре да си купувате обувки само от магазин за нови стоки. Освен бактериите, които могат да съдържат обувките втора ръка, има опасност те да се износят твърде бързо, да се разлепят, разшият и т.н. Само пари на вятъра, които бихте могли да похарчите за чифт нови обувки, които да ви послужат по-дълго време.

Автомобилни гуми – знаете, че трябва да смените летните и зимните губи, а те никак не струват малко пари. Вероятно ви блазни мисълта да изберете гуми втора ръка. Съветваме ви да не рискувате, защото става дума за собствената ви сигурност. Купете си нови гуми, които знаете, че няма да ви предадат на пътя.

Възглавници – не става дума единствено за онези, на които спите, а и за декоративните възглавнички, с които украсявате дивана си например. По тях може да има остатъци от косми от домашни любимци или частици от предишния собственик. Дори да ги изперете, няма как да сте сигурни, че те ще бъдат напълно почистени. Възглавниците са предмети, които допираме до лицето и кожата си, ето защо е хубаво да са нови.

Електронни устройства – те са сред най-често купуваните вещи втора ръка, защото са по-евтини. Понякога обаче евтиното излиза скъпо. Не се знае колко време са били ползвани, дали са изправни и дали няма да се развалят на първия месец или година. Може би сте решили да закупите телевизор или компютър, а може би и телефон втора ръка. Колкото и изгодна да ви се струва сделката, по-добре не рискувайте и не влагайте пари в нещо старо и вече използвано. Изчакайте, съберете средства и си купете нещо ново, което знаете, че ще ползва само от вас.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес