Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво може да направите с остатъците от плодовете и зеленчуците, вместо да ги изхвърлите

17 ноември 2021, 09:15 часа

Ако се заемете с приготвянето на плодове или зеленчуци в кухнята, повечето от тях се изхвърлят. Кори, остатъци, стебла - всички тези части биха могли да се използват за готвене на различни ястия. Съдържат много хранителни вещества, известни са със своите полезни свойства и не си струва да се пренебрегват и хвърлят току-така.

Следващия път, когато се опитате да изхвърлите корите на плодове или зеленчуци, не забравяйте, че е възможно да бъдат използвани. Нека ви разкажем как.

Превърнете стеблата на броколите в пържени пръчици

Броколите са много вкусни и здравословни зеленчуци, но хората ядат само външната им част. От което следва, че стъблата и дръжките на броколите ще бъдат изхвърлени в боклука. Но така не само губите ядлива храна, но и парите, които сте дали за нея.

За да промените тази ситуация, превърнете стеблата на броколите във вкусни фалшиви картофи. За тази цел ги нарежете на тънки ивици. Подправете ги с разнообразни подправки и наръсете отгоре им зехтин. Печете в хартиена тава на около 200 градуса до придобиването на златист цвят.

Песто от дръжки от моркови

Когато купувате пресни моркови, те често имат зелени стъбла, които изхвърляме и не използваме. Е, не правете това следващия път, защото тези стъбла са страхотни за песто. За да направите песто от стръкове моркови, ги смелете в блендер с няколко супени лъжици зехтин и подправки. Този песто сос много подхожда на различни спагети, месни деликатеси, салатни дресинги или просто за намазване на филийки.

Превърнете цитрусовата кора в бонбони

Корите от цитрусовите плодове обикновено се изхвърлят, но не го правете следващия път, а ги превърнете в сладко или бонбони. За тази цел може да сварите корите с малко захар в тиган. Добавете вода да ги покрие. Готви се до сгъстяване на соса и разтваряне на захарта.

За да направите бонбони, нарежете кората на тънки филии, подредете ги в тенджера с вряща вода и гответе, докато омекнат, за десетина минутки. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете филийките в тавата за печене. Поръсете отгоре захар. Печете около двайсетина минутки до тяхното изсушаване и захаросване.

Превърнете ябълковите остатъци в ябълков сок

За да направите вкусен ябълков сок, съберете всички ябълкови остатъци и ги замразете. След това ги поставете  в тиган, пълен с вода, и ги поставете на котлона поне за половин час, за да наситят водата със своите хранителни вещества, витамини и вкусови свойства. Филтрирайте течността. Ако е необходимо, може да подсладите с мед или стевия. Преди сервиране е добре сокът да бъде охладен.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес