Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви неща са присъствали на масата на ТАЙНАТА вечеря

23 декември 2021, 15:15 часа

Тайната вечеря е едно от събитията от миналото, което буди голям интерес. Сведенията за него се трупат и последното е свързано с разбулването на тайната какво всъщност е имало на трапезата по време на тази тайна вечеря. Това събитие се случва точно преди залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина. А днес ще разберем с какво се е хранил той и 12-те апостоли по време на вечерята.

Основаваме твърдението си на фактите, които двамата изследващи арехолози – Марта Беронго и Дженерозо Урчиоле, които са изследвали всякакви библейски текстове, студии, писания, древни паметници и т.н.

Дженерозо отбелязва, че в Библията ни са разкрити много разкаяния и впечатления от разговорите на апостолите, но всъщност не и каква е била храната им тогава.

Преди Пасха се спазват определени пости, а според изследователите Исус е бил евреин и е спазвал напътствията от Тора. За да се ограничат възможно най-много, учените ограничили вероятностите до 2 празнични трапези, които са били познати преди – сватбата на Кана Галилейска и пирът на цар Ирод.

От сватбата на Кана знаем, че Исус е превръщал водата във вино, спазвали са се определени еврейски обичаи за хранене – кашрут, а за пира на Ирод са били приготвяни различни йерусалимски ястия, обичайни за периода по онова време.

Ако се обърнем към Евангелието на Марк, там се казва, че тайната вечеря съвпадала с първия ден от Пасха, познат като ден на безквасния хляб, тогава се принася в жертва и агне и учените достигат до извода, че на трапезата е присъствало агнешкото месо. Както и разбира се, виното и безквасният хляб, които са споменати и в Библията.

Именно на тайната вечеря се поставя и началото на евхаристия от самия Христос – познато ни като светото причастие, при което се вкусва хляб и вино.

Преполага се, че на трапезата са присъствали и бобови култури, зеленчуци, маслини с исоп, фурми, горчиви треви с шамфъстък, билки, задушено месо, плодове и паста от ядки.
За горчивите треви и фурмите се знае, че се включват във всеки ден от Пасха.

Трябва да споменем и още едно важно нещо, свързано със самата обстановка – апостолите и Исус не са седяли на голяма правоъгълна маса, както можем да се заблудим от прочутата картина на Леонардо да Винчи, а по-скоро реалността е, че са били разположени на земята върху възглавници, а самата храна – в глинени съдове върху малка масичка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес