Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как е правилно да се консервира месото в буркани

11 юли 2023, 14:44 часа

Макар в днешно време все по-малко хора да отглеждат животни по селата, е добре да сте наясно как се консервира правилно месо.

Ако разполагате с по-голямо количество месо, най-добре би било да го консервирате в буркани. Самият процес е много лесен.

Ценни съвети за консервирането на месо:

  • Едно от най-важните неща е да сте огледали предварително месото. То трябва да е прясно и да има свеж вид. Затваряйки месо с лек дъх, рискувате да не са качествени консервите и след това да се натровите.

Малко от този алкохол и маринованите краставички ще са още по-вкусни

  • Друго важно правило при консервирането на месо е бурканите, капачките и съдовете да са много добре измити.
  • Има специфика за консервирането на смляно месо. Преди да се смели, трябва да се остави известно време да се отцеди.
  • За да съхраните месото в бурканите за максимално дълго време, е желателно да го посолите и да го запържите леко. Може също да го залеете с мазнина и да го наредите в бурканите. Така се запазва за срок от половин година, а вкусът му е като на току-що сготвено. С мазнина задължително се залива последния пласт месо. Бурканите се увиват с хартия, с цел да не навлиза светлина в тях.
  • При консервирането на месо е задължително да се добави сол, защото тя спира образуването на микроорганизми. Мярката е 100 грама сол на 5 килограма месо.
  • Има рецепти, при които бурканите се стерилизират в солена вода. Следвайте стриктно всяка стъпка.

Това са сред основните правила за консервирането на месо. Сега можете да си изберете рецепта и да пробвате да приготвите няколко буркана с вкусно консервирано месо.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес