Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да се справим с досадните гъбички по краката

16 август 2021, 17:55 часа

Спорите на гъбичките, паразитиращи в кожата, причиняват признаци като лющене и удебеляване на кожата. Ако не започнете лечение навреме, болестта ще се развие в по-тежка форма и след това към горните причини ще се добавят еритем и ерозия. Колкото по-рано установите, че имате гъбички по краката, толкова по-голям е шансът за бързо и ефективно премахване на болестта.

Характерните признаци на гъбички по краката са белене и удебеляване на кожата.

Симптомите, които не трябва да се пренебрегват:

•             пукнатини в стъпалата на краката;

•             сърбеж, сухота и лющене;

•             неприятна миризма;

•             обезцветяване на кожата и / или нокътната плочка;

•             удебеляване, зачервяване или други промени в повърхността на кожата на краката или нокътната плоча.

В допълнение към основната причина за заболяването има предразполагащи фактори:

•             микротравми;

•             повишено изпотяване на кожата на краката;

•             неудобни обувки;

•             диабет;

•             генетично предразположение.

Как да лекуваме гъбички по краката

Лечението на гъбичките на краката зависи от степента на лезията и вида на патогена.

За лечение на гъбички по краката не е необходимо да прибягвате до скъпи средства. Можете да се справите и с народни средства

Народни средства за лечение на гъбички по краката

Фармацевтичният пазар за лечение на гъбички по краката предлага широка гама от продукти. Но в същото време традиционната медицина идва на помощ на традиционната терапия. Обикновено арсеналът от този подход включва различни билки и отвари, тинктури и масла, приготвени на тяхна основа. Въпреки това, преди да използвате каквото и да е лекарство за гъбички по краката, трябва да се уверите, че нямате алергия. В началните етапи от развитието на болестта, в допълнение към медикаментозното лечение или за профилактика, народните средства имат добър ефект. Нека разгледаме един от най -ефективните варианти:

Содена баня. Притежава антимикробно действие. Един литър вода трябва да се загрее до 40-45 градуса, добавете една супена лъжица сода за хляб и разбъркайте. Дръжте краката в тази вана за 20-30 минути. Честотата на този метод варира от 1 до 3 пъти на ден. Ако гъбичките на краката са придружени от силен сърбеж, тогава лечебни билки, които имат противосърбежен и успокояващ ефект (например мента, дъбова кора, невен) могат да се използват за приготвяне на вана със содата. За да направите това, първо трябва да приготвите инфузия от лечебни билки и след това да добавите сода. Всичко останало остава непроменено.

Превенция на гъбички по краката

За да се отървете напълно от гъбичките на краката и да не прихванете болестта отново, първо трябва внимателно да следите обувките си. Старите обувки могат да съдържат люспи от гъбички, което ще провокира повторна инфекция. Следователно, по време на целия курс на лечение и за по-нататъшна профилактика е необходимо обувките да се третират с дезинфектанти.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес