Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как ароматите предизвикват емоции

15 юли 2022, 17:21 часа

Знаете онзи момент – когато определена миризма се носи покрай носа ви и внезапно умът ви е отведен в много конкретен момент във времето, отчетлив спомен нахлува в мислите и чувствата ви. Докато четете това, вероятно сте се замислили за последния път, когато това ви се е случило. Ако не, опитайте се да си спомните последния път, когато сте го изпитали... Може да е мил спомен, определен човек или място, любима храна или може би нещо от детството ви.

За мен има много специфична, но трудна за описване миризма, която от време на време срещам. Когато го правя, внезапно отново ставам на 4, в предучилищна възраст, нося огромна пластмасова художествена престилка, стоя пред статива с огромна четка в ръка и рисувам нещо цветно и абстрактно. Ако не беше миризмата, съмнявам се, че този спомен някога щеше да ми мине през ума, нито щеше да е толкова ярък.

Интересното е, че проучванията са установили, че спомените, предизвикани от миризмата, обикновено са по-емоционални от тези, предизвикани от гледки или звуци, и по-силни от спомените, свързани с думи или изображения. Още по-интересно е, че миризмата изглежда може да предизвика по-стари спомени от тези, свързани с други сетива. Спомените, свързани с миризмата, най-често ще се отнасят до събития, хора, места или предмети от първите 10 години от живота ви.

Кое куче има най-силно обоняние?

Ето как ароматите предизвикват емоции

Обонянието е най-ранното еволюирало сетиво в живите организми, първият метод, използван от организмите за комуникация, и постоянно присъства под една или друга форма през цялата еволюция в продължение на 500 милиона години. Това даде възможност за еволюцията на изключително сложната обонятелна (свързана с обонянието) система, която имаме в собствените си носове в момента. Доста удивително е да се мисли, че само 3 типа цветочувствителни рецептори в очите ни могат да формират спектъра от цветове, които виждаме. Сега помислете, че в носа ни има над 1000 различни типа рецептора за миризми, което означава, че човешкият нос може да разпознае ТРИЛИОН различни миризми. Нищо чудно, че има толкова много миризми, които не можем да опишем или да видим с пръст, но знаем точно миризмата им. Може би си мислите, какъв е смисълът от толкова много различни видове рецептори, когато очите ни се справят с 3 типа (за цвят).

От гледна точка на еволюционната биология миризмата е от решаващо значение за оцеляването – тя се използва за намиране на храна, намиране на партньори, формиране на специална връзка между майката и нейните малки и за идентифициране на опасности като хищници или токсини.

Как мозъкът ни обработва миризмата?

Като знаем всичко това, не е изненадващо, че нашето обоняние има уникален път към мозъка.

За разлика от други сензорни сигнали, обонятелните сигнали заобикалят таламуса - което е странно, тъй като той обикновено събира сигнали от тялото и ги разпространява до съответните части на мозъка. Вместо това сигналите пътуват директно от обонятелната луковица, разположена в предната част на мозъка, до областта на кората, свързана с обонянието. Наречен обонятелен кортекс, той обработва миризмата в краткосрочната памет и компилира свързана информация от други сетива за бъдеща справка като дългосрочна памет. Сигналите също пътуват до части от лимбичната система, мозъчния център за емоции и памет, и са насочени специално към хипокампуса и амигдалата. Хипокампусът е мястото, където спомените се формират, съхраняват и организират. Много важно е, че хипокампусът свързва спомените със сетивата – включително обонянието. От друга страна, амигдалата е малък, но важен регион на мозъка, свързан предимно с емоциите, и споделя силна, пряка връзка с обонятелната крушка. Въпреки това е установено, че допринася за формирането както на негативни, така и на положителни спомени. Наистина е интересно, че обонянието е толкова силно свързано с паметта и емоциите във вътрешната работа на нашия ум. Казаното заедно с това, че е нашето най-старо развито сетиво, донякъде обяснява защо миризмата е в състояние да предизвика толкова силен отговор.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес