Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Каква е връзката между възпалението и безпокойството

04 януари 2024, 09:06 часа

Последните изследвания ни показват, че възпалението е ключов фактор, засягащ психичното здраве. С течение на времето увреждането му може да се натрупа, за да създаде много проблеми, включително невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и психични състояния като тревожност.

Многобройни проучвания показват, че пациентите, страдащи от различни тревожни разстройства, имат високи нива на възпалителни маркери.

Какво означава, когато очите ви са възпалени?

Както най-добре знаем, това е двупосочна улица. При проучвания върху животни притокът на симулирано възпаление кара мишките да показват депресивно и тревожно поведение, което изчезва, когато се лекуват с противовъзпалителни цитокини (клетъчно сигнализиращи протеини). Проучвания при хора показват, че възпалението, свързано с болест, може да предизвика промени в настроението, включително развитието на депресия и тревожност.

Междувременно реакцията на хроничен стрес е призната за една от основните причини за възпаление, а отрицателните емоции като тревожност са показали, че допринасят за по-бавното зарастване на рани, което води до по-голям риск от продължително възпаление. Проблемите с психичното здраве също са свързани с повишено производство на възпалителни цитокини. С други думи, тревожният мозък може да причини или да влоши възпалението в тялото.

7 варианта за засищаща закуска против възпаление

Как работи връзката тревожност-възпаление

Все още сме в много ранен етап от разбирането на точните пътища, по които възпалението влошава безпокойството (и обратното), но има голям потенциал за бъдещи терапии, които намаляват възпалението като метод за лечение на тревожност и други състояния на психичното здраве. Дори противовъзпалителни лекарства, които не са предназначени за лечение на проблеми с психичното здраве, могат да имат положителен ефект: В проучване от 2020 г. за ефективността на познатия противовъзпалителен аспирин върху психичните проблеми при пациенти с рак, изследователите установиха, че пациенти, които вече са имали приемали аспирин редовно са имали значително по-ниски нива на тревожност и депресия в сравнение с тези, които не са приемали.

Това не означава, че всеки, страдащ от тревожност, трябва незабавно да започне да приема аспирин, защото дори привидно безобидни лекарства без рецепта могат да дойдат с усложнения и странични ефекти (например ежедневната употреба на аспирин разрежда кръвта и може да доведе до стомашно-чревно кървене ). Ще са необходими допълнителни изследвания, за да се определи ефикасността и безопасността на леченията, базирани на противовъзпалителни фармацевтични продукти.

Това, което вече знаем обаче, е, че един от основните двигатели на хроничното възпаление е лошата диета и един от най-добрите начини за намаляване на възпалението е здравословна диета, пълна с анти възпалителни храни. Ако лошото хранене влошава възпалението и възпалението влошава безпокойството, яденето на противовъзпалителна диета ще се бори с безпокойството. Така че засега най-доброто нещо, което можете да направите, е да структурирате диетата си по начин, който избягва провъзпалителните храни и дава приоритет на противовъзпалителните храни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес