Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт обяснява защо е опасно да спите с мокра коса

14 април 2023, 14:44 часа

Съществува схващането, че да се спи с мокра глава и коса е неправилно и дори опасно. Но дали наистина е така? Нека да прочетем мнението на експертите. Ако сте склонни да си лягате, без да изсушавате косата си, тази информация може да ви е от полза.

Трябва ли да спите с мокра глава и коса: Какво казват козметолозите по този въпрос?

Не е добре да се спи с намокрена или подгизнала коса, защото мократа коса е още по-уязвима към увреждане. Под въздействието на водата косите стават по-тънки и по-еластични. Много фризьори дори не препоръчват разресването на мокра коса. Разтягането под въздействието на гребена ще доведе до нейното накъсване и разцепване. Същото нещо се случва и по време на сън.

Човек постоянно се обръща от едната на другата страна. Мокрите къдрици и кичури се накъсват и заплитат. Резултатът е липса на здравословен блясък, раздвоени краища, накъсване на косата и падането ѝ.

Вредно ли е прекаленото спане?

Спането с мокра глава също нарушава стилизирането на косата. Тъй като изсъхва в неправилна форма, косата е склонна да изглежда неугледна и разрошена. Дори да намокрите косата си на сутринта, тя пак ще се окаже в същата разрошена форма.

Един добър нощен сън с мокра глава едва ли ще се отрази зле на косата ви. Постоянното спане с мокра коса обаче може да доведе до увреждане на космените влакна и фоликулите.

Мократа коса е студена, докато спите. Постоянното излагане на студ може да доведе до възпаление на космените фоликули. Това има неблагоприятни последици, като някои от тях са:

- зачервяване на кожата;

- пустули;

- сърбеж;

- болезнени усещания;

- други симптоми.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Не само космените фоликули могат да изстинат. Ако заспите с мокра глава, особено при отворен прозорец, ще хванете настинка за нула време. Гърлото, ушите, синусите, носните кухини и максиларните синуси са първите, които ще страдат.

И последното нещо: влагата, натрупана във възглавницата, насърчава размножаването на праховите акари. Тези паяци са мощен алерген, който причинява кожни и респираторни заболявания.
На пръв поглед всеки може да се запита: ами какво чак толкова може да ми се случи, ако си легна с мокра коса? Но както се оказва, не само подобни дреболии могат да причинят увреждане на косата - те могат да доведат и до проблеми с нея. Така че, ако все още си лягате с мокра коса, вероятно е добре да помислите дали трябва да продължавате да го правите. Колкото и да нямате време или да ви мързи, най-добре подсушете главата и косата си преди сън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес