Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

17 май 2024, 16:33 часа

Гълъбите по балконите са често срещан проблем в големите градове. Не забравяйте обаче, че има доказани методи за ефективно отблъскване на птиците. Някои методи работят незабавно, докато други изискват известна последователност и търпение.

Какво привлича гълъбите на балкона?

Много често гълъбите избират вашия балкон, защото сте ги поканили там, например хранили сте ги през зимата.

Пренасят ли гълъбите опасни болести?

Въпросът за гълъбите буди много емоции, тъй като те се считат за носители на опасни зоонози. Затова не забравяйте да миете добре ръцете си след всяко почистване на балкона или контакт с птичи тор.

5 ефективни начина за незабавно прогонване на гълъбите от градината

Как по хуманен начин да прогоним гълъбите от балкона?

Не трябва да използвате методи, които нараняват птиците или могат да навредят на тяхното здраве.

Следователно е забранено:

·       използване на пиротехника, която може да зашемети или нарани гълъбите;

·       стреляне по птици с пневматично оръжие, което представлява опасност не само за гълъбите, но и за хората;

·       използване на неправилно монтирани шипове без силиконови капачки;

·       използването на отрова и умишленото хранене на гълъбите с храни, които могат да повлияят негативно на тяхното здраве и живот.

Мрежа за гълъби

Мрежата е един от най-ефективните и незабавни начини за контрол на гълъбите. Освен това може да има двойни цели за собствениците на котки. Мрежата ще попречи на вашата котка да падне от балкона или да избяга

Фигура на хищна птица

Друг начин да изплашите гълъбите е да поставите на балкона фигурка на гарван или друга граблива птица. Ефективността на този метод обаче варира.

Как завинаги да изгоним гълъбите от терасата?

Пляскане с ръце и писъци

Ако се чудите как да изплашите гълъбите от балкона си, трябва да запомните, че тези птици са способни да учат и имат доста добра памет. Когато за първи път започнат да посещават вашия перваз или прозорец, трябва да реагирате бързо и да ги изплашите. Просто пляскайте с ръце или викайте силно. Те почти сигурно ще се върнат в рамките на няколко часа, ако сте последователни, в крайна сметка ще видите резултати.

Блестящи декорации и камбанки

Можете да използвате детски многоцветни пръстени, които птиците ще асоциират с опасност, или да купите няколко декорации, например метални вятърни камбанки и отразяващи тръби.

Гълъбите инстинктивно търсят тези места, които са тихи и безопасни. Ето защо, ако вашият балкон се откроява с изобилие от движещи се декорации, най-вероятно птиците няма да се интересуват от него.

Звуци на други птици

Друга идея как да се отървете от гълъбите на балкона си е често да пускате звуците на други хищни птици. Когато се комбинира с въртяща се въртележка или висяща фигурка на гарван, това може бързо да доведе до желаните резултати.

Аерозоли с репелентно действие

В магазините можете да намерите много лекарства, които имат репелентен ефект. Но някои химикали могат да бъдат вредни за други животни и за вас или могат да оставят дразнеща миризма.

Безопасни шипове 

Шиповете за первази със силиконови капачки са безопасни за птиците, тъй като не ги нараняват, но в същото време могат да бъдат много ефективни при създаването на дискомфорт за тях на балкона.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес