Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една фирма и два консорциума се борят за чистотата в София и рекордния й бюджет

06 януари 2022, 18:55 часа

Една фирма и два консорциума излязоха в битката за чистотата в София и осигурения за целта рекорден бюджет от 143,3 млн. лева. Петгодишен ще е срокът на договорите, които предстои да се сключат.

Поръчката за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и места за обществено ползване в Столична община е разделена на две обособени позиции.

Едната е за районите „Младост“ и „Триадица“ (без частта между бул.„Витоша“, „Позитано“, „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“). Тя е с прогнозна стойност 73.9 млн. лв. без ДДС.

За нея кандидатства фирмата „ЗМБГ“ АД, която се свързва с братя Домусчиеви. Основен акционер с 60% от капитала й е фирма "Директ Инвест" АД, останалите акции са притежание на "Бул Инвест Груп 2009" АД. Сред действителните собственици на акционерното дружество е Даниела Славчева, която допреди 4 г. е в Съвета на директорите на ПФК "Лудогорец" – собственост на двамата братя Кирил и Георги Домусчиеви. Останалите собственици на дружеството „ЗМБГ“ са Камен Арсов, Иван Бучков и Марио Ташев.
Другият кандидат е консорциум „Еко София Груп“. Водещ партньор в него е фирмата „АЕС-Х“ ООД, която е поддържала чистотата в район „Надежда“, има договор с общините Елин Пелин, Шумен и с АПИ за зимното и превантивно поддържане на АМ „Тракия“. Останалите съдружници в консорциума са: “РТК“ ООД,“ЕКО РЕСУРС-Р“ ООД, „БКО“ ЕООД,“Еко Тийм София“ ЕООД и „Еко Клийн Сървиз“ ЕООД.

Втората позиция е за районите „Витоша“ и  „Овча купел“, чиято прогнозната стойност е 69,4 млн. лв. без ДДС.  

Оферта и за него са подали от „Еко София груп“. Конкурентът им е консорциум „София ЮГ“ с участници „Нелсен – Чистота“ ЕООД (60%) и „Ай ес Ви Трейд“ АД (40%). 

„Нелсен – Чистота“ е еднолична собственост на „Титан Интернешанъл Холдинг“ АД. До 2016 г. съдружник с  акционерното дружество в „Нелсен“ е бил Антон Принц Собиески Цу Шварценберг. 100% от акциите на „Титан“ пък са притежание на Иво Иванов.

„Ай ес Ви Трейд“ АД е 60% притежание на Веселин Танов и 40% на Слави Димитров.

Именно обединението между „Нелсен“ и „Ай Ес Ви Трейд“ е сегашният изпълнител на договора за чистота за „Витоша“ и „Овча купел“ от 2017 г., който изтича през юни тази година. „ЗМБГ“ пък отговаря за „Триадица“.  

Дотогава Столична община се надява да е избрала новите изпълнители. Реално това може да се случи при условие, че няма обжалване на процедурата.

Изискванията за двете позиции са кандидатите да разполагат с 14 специализирани камиона за контейнери с битов отпадък, девет за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци,  14 - за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, една машина за дезинфекция, една за раздробяване на клони, три вакуумни машини за почистване на тротоари, 14 камиона с автоцистерна с маркуч и дюзи (водоноски), 4 автометачни машини, 18 специализирани мултифункционални автомобили за зимно почистване и др.   

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес