Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двете основни причини, които убиват любовта

21 декември 2022, 11:55 часа

Дори, продължилата с десетилетия любов може да изтлее заради натрупали се разочарования и обиди. Това смята експертът по отношения Мишел Вайнер Дейвис. В  Psychology Today тя отбелязва двете основни причини, които убиват отношенията.

Първата от тях е липсата на общи дела и увлечения, обединяващи хората в момента на запознанството. 

По думите на експерта, когато работи с двойки, намиращи се на ръба на развода, когато ги пита за отношенията им в началото хората омекват и сякаш "светват", когато си спомнят първите срещи и романтиката. 

Тогава те си спомнят колко малко е било нужно за щастието им. Те просто са искали да са заедно и останалата част от живота им е оставала на втори план, защото отношенията им са били най-важното. 

Дейвис припомня, че отношенията, подобно на растенията имат нужда от грижи. Често хората престават да полагат усилия, за да поддържат любовта. Съпрузите си казват, че има по-важни неща, започват да се приемат един друг за даденост, а разговорите им се превръщат в обмяна на суха информация. Сексът се случва все по-рядко, той е скучен или напълно изчезва. На преден план излизат децата и качественото време се замества от използването на устройства по време на хранене или вечер, когато децата заспят. 

Втората причина, заради която хората престават да се обичат един друг са обидите, гневът и разочарованията, натрупали се с годините. Такива проблеми като безплодието, изневярата, финансовите трудности, безработицата предизвикват отчуждение, отслабвайки връзката с всяка изминала година. 

Повечето хора винят характера на съпруга в момент на разногласия и не виждат главния виновник за срива на отношенията - дефицитът на навици. Хората се учат на това как да поддържат отношения, наблюдавайки родителите и малцина на тези, които са наблюдавали здрави и хармонични връзки. Но не е невъзможно хората сами да изградят своите навици, с които да гарантират дълготрайност и устойчивост на връзката си. 

Дори ако човек е сигурен, че е разлюбил половинката си той може да върне загубеното чувство, уверен е експертът. Нужно е само да си спомни вълшебното време на първата среща с любов и да си помисли каква реакция би предизвикало у него твърдението, че чувството няма да е дълготрайно. 

Три неща, които трябва да споделите с партньора си, за да имате успешна връзка

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес