Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два пръстена на безименния пръст: защо се носят по този начин и какво означава това

21 април 2021, 12:00 часа

Два пръстена на безименния пръст на момиче е рядък, но все пак срещан случай. И тази традиция е объркваща за мнозина. В крайна сметка, сватбеният пръстен е символ на брачните връзки.

И така, какво означават тези два пръстена и кога могат да се носят?

Традиция да се носят два пръстена

Езотерици обясняват, че два пръстена на безименния пръст могат да носят вдовици в памет на починалия съпруг: своя и на съпруга си. Накитите наблизо символизират неразривната връзка между съпрузите - както преди нещастието.

Но не винаги два пръстена са препратка към тъжно минало. Много момичета използват и други бижута по други поводи. Например годежен пръстен се носи със сватбена халка. Според поличбата не се препоръчва свалянето на годежния пръстен преди сватбата. И много момичета толкова свикват, че продължават да го носят и след годежа. Освен това обикновено се купуват по-луксозни пръстени за годеж, отколкото за сватба.

Някои поверия не препоръчват да носите годежни и сватбени пръстени заедно - уж това води до неизбежна мъжка изневяра. Но има и вярвания, които не препоръчват премахването на дарения пръстен по време на годежа. На кой ще приемете да повярвате, е личен избор на всяко момиче.

Традицията повелява носенето на сватбен пръстен на лявата ръка. Но много православни християни правят избор в полза на дясната ръка, защото именно тя е свикнала да се подписва с кръстния знак. Така годежните и сватбените пръстени са един до друг.

Когато все пак се носят два пръстена

Не винаги два пръстена на брачен пръст са символика. Понякога това е просто почит към модата. Е, някои хора носят два пръстена от практически съображения. Например, ако един от пръстените е голям и пада от пръста, но в същото време е скъп като спомен или символ и не може да се носи сам. Така че, ако не сте суеверни, обърнете внимание на този метод.

Освен това вторият пръстен - за годежа - може да бъде бижу, представено на годишнина от сватбата. В някои страни жените носят дори три пръстена по този начин: годежен пръстен, сватбен пръстен и подарък за юбилей.

Струва си да поговорим за друг често срещан начин за носене на пръстени, ако не искате две бижута да са в непосредствена близост на безименния пръст. От древни времена в този случай пръстените се носят на верижка около врата - под формата на оригинални бижута, заместващи висулка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес