Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дръжте го на рафта си: Продукт, който ще ви предпази от деменция

31 май 2024, 15:11 часа

Разбира се, само правилното хранене едва ли ще ви спаси от деменция. Но във всеки случай, колкото повече правите за здравето на мозъка, толкова по-големи са шансовете ви да избегнете деменция в напреднала възраст.

Според токсиколога Михаил Кутушов такъв популярен продукт като зехтина помага да се предпази мозъка от промени, свързани с възрастта, и влошаване на когнитивните функции. Дължи невропротективните си свойства на съединението олеокантал, което съдържа. Но трябва да го търсите в нерафинирания екстра върджин зехтин.

Какъв зехтин да си купя – тези 3 признака са важни

Зехтинът екстра върджин не е полезен само за здравето на мозъка. Професор Кутушов изброи още шест добри причини да включвате този продукт по-често в диетата си.

Помага в борбата с възпалението. Това масло съдържа антиоксиданти - полифеноли, които помагат за защитата на клетките на тялото от увреждане от свободните радикали, които допринасят за появата на хронични заболявания.

Повишава защитата срещу инфекции. Зехтинът също има антибактериални и антивирусни ефекти, което помага на имунната ни система да бъде нащрек и да предотвратява инфекции.

Повишава нивото на „добрия“ холестерол (HDL) в кръвта и понижава нивото на „лошия“ холестерол (LDL) . Това се дължи на съдържащите се в маслото мононенаситени мазнини.

Кой зехтин е най-полезен?

Подобрява контрола на кръвната захар. Това свойство маслото дължи и на мононенаситените мазнини в състава си. Те помагат да се забави усвояването на захарта в кръвния поток, което води до подобрен контрол на кръвната захар и намалена инсулинова резистентност при хора с диабет тип 2.

Подобрява храносмилането и предпазва от запек. Маслото действа като лубрикант за храносмилателния тракт и помага на жлъчния мехур да произвежда повече жлъчка, която е необходима за смилането на мазнините.

Помага при лечение на кожни заболявания  - екзема, псориазис. Според лекаря хората с тези заболявания непременно трябва да включат това масло в диетата си. Има овлажняващи и противовъзпалителни свойства, богат е на витамин Е и антиоксиданти.

Зехтинът е изключително полезен и за външна употреба в козметиката.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес