Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра новина: Консумирайте без притеснение тези храни и през нощта

10 ноември 2021, 19:49 часа

Много експерти предупреждават, че консумирането на храна през нощта е изключително вреден навик. През нощта тялото забавя всички процеси, включително храносмилането, така че стомахът се нуждае от лесно смилаем протеин, например под формата на месо от бебешка храна.

За това разказа диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова. В този случай месото ще успее да се „промъкне“ и „няма да е на бучки“, докато обикновеното месо ще доведе до намаляване на апетита сутрин или липса на такъв. Експертът припомни и съществуването на специални буркани с коктейли, които заместват леката храна с 200-300 калории.

Но не протеин. Пълноценна лека храна. Това е възможно най-подходящо за тези, които имат безотказан ритум на хранене, подчерта докторът.

Можете също да ядете омлет със зеленчуци, риба - под формата на котлет, суфле или просто парче, или извара. Бананът, според специалист, заедно с няколко супени лъжици паста от семена също лесно ще се усвои от организма.

Важно е човек да няма тежък диабет, който да се повлияе, подчертават медицинските експерти.

Месо или домашни птици не трябва да се ядат вечер или през нощта, а говеждото, свинското или телешкото месо ще тежат на стомаха в късните часове на деня. Избяхвайте тлъстите пържоли или пилето на грил за вечеря, колкото и леко да ви се струва. Ще си причините много повече вреди и неудобства, отколкото удоволствие.

Нарушаването на съня води до желанието да се хапне нещо вредно вечер. Подобни желания са по-характерни за хората тип „бухали“, отколкото за „чучулигите“, каза неврологът-сомнолог Елена Царева.

Според експерта, има пряка връзка между съня и храната. И така, кофеинът влошава шансът за заспиване, прави съня по-повърхностен. Въглехидратите преди лягане могат да предизвикат хипогликемия - спадане на налягането, спадане на температурата, това ще предизвика събуждане. Или може да има елементарни пристъпи на глад, които ви карат да се събудите и да ядете. По-често обаче се получава обратният ефект, когато след безсънна нощ човек започне да яде повече нездравословна храна през нощта.

Оставете тежките храни за през нощта. Така ще си гарантирате спокоен сън и ще избегнете натрупването на излишни мазнини и нежелани килограми. Нека нощта да остане единствено за сън, а деня - за удоволствието от вкусната и питателна храна.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес