Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво може да доведе прекалената влага у дома

24 март 2022, 13:00 часа

Въздухът е едно от нещата, без които човек не може да съществува. И докато без храна и вода можем да изкараме от няколко часа до няколко дни, то без въздух това време се свежда до едва няколко минути. Според проучвания хората консумират до 2 кг вода и храна на ден, докато количеството на въздуха е много по-голямо и достига да 15 кг. И защото той оказва най-голямо влияние върху нашето здраве, много важно е и неговото качество.

В ежедневието си в големия град човек прекарва около 90% от времето си на закрито, следователно въздухът, който дишаме, е от средата в нашия дом или офис. Ето защо качеството му в помещенията оказва много голямо влияние върху здравето ни, а основният фактор, който го определя, е неговата влажност.

Ежедневните ни дейности у дома, като пране, готвене, чистене, къпане и т.н. увеличават влагата в помещенията, която в много случаи е по-висока, отколкото на открито. Така в дома на едно четиричленно семейство водата във въздуха е с до 10 литра повече от обичайното. Какви са преките последици от това за здравето ни?

Високата влажност на въздуха в помещението, съчетана с високите температури, може да доведе до прегряване на тялото, а последствията от това са много опасни. В този случай се покачва телесната температура, защото влагата възпрепятства естественото охлаждане на тялото.  Това са неговите защитни механизми, които се задействат в топло време, нашето кръвообращение се променя, а ние се изпотяваме и дишаме по-трудно.

При висока влажност изпотяването се затруднява, защото въздухът е наситен с повече пара и така потта не може да се изпари от повърхността на тялото ни. По този начин, вместо то да се охлади, започва да прегрява. Това води до затруднено дишане, умора, мускулни крампи, на някои хора им прилошава, а други дори припадат. В най-лошият случай това може да доведе и до топлинен удар.

Косвените ефекти на влагата върху здравето ви обаче, могат да бъдат много по-опасни, защото тя може да доведе до много и различни заболявания. Защо ли? Защото бактериите и вирусите виреят най-добре във влажна среда и се задържат и развиват във въздуха, когато влажността ду е над 60%. Това прави хората податливи на респираторни заболявания и инфекции.

Високата влажност е идеална среда и за размножаването на гъбички и акари, които са причинители на много алергии или астма. Тези микроорганизми присъстват в дома ви, те са в кухнята, стаята, банята, върху плочките или мебелите и при относителна влажност над 75% се развиват много бързо.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес