Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какви проблеми води липсата на дълбок сън

25 септември 2024, 22:00 часа

Дълбокият сън е критично важен етап от нашата нощна почивка, който играе ключова роля за възстановяването на организма и за поддържането на оптимално здраве. През този период тялото ни регенерира тъкани, изгражда мускули и се освобождава от натрупаните през деня отпадъчни вещества. Когато не получаваме достатъчно дълбок сън, можем да изпитаме сериозни здравословни проблеми, които да повлияят на физическото и психическото ни състояние. Нека разгледаме какво представлява дълбокият сън и какви са последствията от неговата липса.

Какво е дълбок сън?

Дълбокият сън, известен също като бавновълнов сън или NREM стадий 3, е най-дълбоката фаза на съня, характеризираща се с бавни мозъчни вълни, наречени делта вълни. Тази фаза настъпва основно през първата третина на нощта и е периодът, в който тялото и мозъкът се възстановяват най-интензивно. Събуждането от дълбок сън е много трудно и често води до усещане за дезориентация и умора.

Какво се случва с мозъка, когато спим?

Колко дълбок сън ни е необходим?

Необходимото количество дълбок сън варира в зависимост от възрастта. Децата и тийнейджърите прекарват между 20-25% от общото време за сън в тази фаза, докато възрастните се нуждаят от около 16-20%. С напредването на възрастта дълбокият сън значително намалява, като мъжете обикновено изпитват по-голям спад в сравнение с жените.

Ползи от дълбокия сън

По време на дълбокия сън тялото отделя хормона на растежа, който е важен както за децата, така и за възрастните. Този хормон подпомага растежа на тъканите, възстановяването на мускулите и намалява ефектите на стареенето. В същото време, дълбокият сън помага на мозъка да изчисти токсичните вещества, като бета-амилоид – протеин, свързан с болестта на Алцхаймер. Имунната система също функционира по-ефективно, когато тялото е в дълбок сън.

спане, сън

До какви проблеми води липсата на дълбок сън?

Липсата на достатъчно дълбок сън води до редица проблеми, които могат да засегнат физическото и психическото ни състояние. Някои от най-честите последствия включват:

Болка

Недостигът на дълбок сън може да засили хроничната болка и да доведе до състояния като фибромиалгия, която се характеризира с болка, умора и депресия. Когато не спим достатъчно дълбоко, усещането за болка се усилва, което допълнително утежнява състоянието ни.

Нарушен растеж

При децата и тийнейджърите, липсата на дълбок сън може да възпрепятства нормалния растеж, тъй като недостигът на сън ограничава отделянето на растежен хормон. Това е особено изразено при деца с нарушения на съня като сънна апнея, които не получават достатъчно време в дълбок сън. С подходящо лечение обаче тези деца могат да наваксат.

Учени: Това е идеалната продължителност на съня, която удължава живота

Риск от деменция

Една от най-сериозните последици от липсата на дълбок сън е повишеният риск от развитие на деменция и Алцхаймер. Тъй като дълбокият сън е свързан с изчистването на вредни протеини като бета-амилоид от мозъка, недостатъчният сън може да ускори натрупването на тези вещества и да ускори когнитивния спад.

Нарушена имунна функция и повишен риск от заболявания

Липсата на дълбок сън отслабва имунната система, което ни прави по-податливи на инфекции като настинки и грип. Също така се увеличава рискът от развитие на хронични заболявания, включително сърдечносъдови проблеми и дори рак.

Дълбокият сън е незаменима част от нашето здраве и благополучие, играеща критична роля за физическото и умственото ни възстановяване. Липсата на дълбок сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително хронична болка, нарушен растеж при децата, ускорено развитие на деменция и отслабена имунна система. Поддържането на качествен сън и създаването на подходящи условия за почивка могат да имат изключително положителен ефект върху нашето здраве и да ни помогнат да живеем по-пълноценен и здравословен живот.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес