Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози: Кои са най-лошите напитки за вашето здраве?

06 май 2023, 13:00 часа

Преди да напълните количката си с хранителни продукти или да поръчате нещо от кафенето, ресторанта или бара, се замислете колко излишни добавки и захар биха могли да се крият в любимите ви напитки.

Енергийни и предтренировъчни напитки

Предтренировъчните и енергийните напитки могат да доведат до повишено кръвно налягане, стрес и да влошат качеството на съня, тъй като съдържат големи количества кофеин и стимуланти. Други странични ефекти от прекомерната употреба на стимуланти са главоболие и гадене.

Предтренировъчните и енергийните напитки съдържат и множество изкуствени подсладители, оцветители и аромати, които нарушават здравето на червата и мозъка. Производството на хранителни добавки също е известно с това, че не е регулирано, което води до замърсяване с токсини или забранени вещества, които са вредни за нашето здраве.

Вместо предтренировъчни или енергийни напитки по-добре изберете кафе или чай матча.

Сладки алкохолни коктейли

Комбинацията от алкохол и фруктозен сироп, която понякога се среща в коктейлите, не е добра за черния дроб - органът, в който се обработват тези течности. Това компрометира способността на черния дроб да филтрира токсините и възпрепятства превръщането на фруктозата в глюкоза.

В резултат на това не можем да се детоксикираме и в крайна сметка съхраняваме излишната фруктоза като мазнина. Това може да доведе до повишаване на триглицеридите и е една от причините за затлъстяване на черния дроб.

Запознайте се с полезните алтернативи на бялата захар

Традиционните безалкохолни газирани напитки

Те са изключително вредни за здравето поради огромното количество добавена захар, твърдят експерти. Препоръчва се вместо тях да изберете газирана вода и да добавите изстискан сок от лайм, лимон или портокал за вкус.

Студен чай

Истината е, че студеният чай съдържа много добавена захар, често количеството е същото като на безалкохолните напитки, което автоматично го прави също толкова вреден.

Доказано е, че високата консумация на подсладени напитки като студен чай е свързана с развитието на метаболитен синдром и диабет тип 2.

Напитки, подсладени с нектар от агаве

Сиропът от агаве се прави от сок от растението агаве, който стана известен в последните години като заместител на традиционните подсладители (като бяла захар и мед).

Имайте едно на ум със сиропа от агаве, защото до голяма степен той е просто високофруктозен царевичен сироп с добра реклама.

Проблемът с приема на много фруктоза е, че тялото ви трябва да я преобразува в глюкоза в черния дроб, но ако сте приели твърде много, тя се съхранява като мазнина. И по-конкретно мазнини по корема.

Излишъкът от фруктоза влияе доста зле и на чревната флора. Хората с чувствителни черва това могат да изпитат редица неразположения като подуване на корема, диария и дискомфорт.

Може би сега някои ще кажат: „А плодовете не са ли с високо съдържание на фруктоза?“ Да, някои плодове са, но когато фруктозата е в естествената си и обвита във фибри форма, тогава тя не е вредна. Така че няма нужда да избягвате плодовете.

Яжте тези плодове и ще забравите за сладкото

Изкуствено подсладени напитки

Изследванията показват, че изкуствените захари като аспартам и сукралоза нарушават микробиома и увреждат здравето на червата ни. Това вреди на цялостното ни здраве, тъй като червата играят ключова роля в много от системите на тялото ни, като имунната система, преработването на хормоните, производството на серотонин и усвояването на хранителни вещества.

Ако все пак не можете да се откажете от сладките напитки по-добре използвайте някои алтернативи на вредните подсладители като мед или стевия например. А за още повече вкус добавете пресни листа от мента или бисилек и плодове, така ще имате здравословна, вкусна и освежаваща напитка.

Фрапучино

Фрапучино и другите сладки напитки с кафе съдържат така наречените „сладки мазнини“ – комбинация от захар (от сиропите и ароматите) и наситени мазнини (от сметаната). Въпреки че комбинацията от захар и мазнини прави напитката кремообразна, тя води до излишно натрупване на мазнини поради повишаване на хормона инсулин, което води до инсулинова резистентност и по-високи липидни нива и в крайна сметка метаболитен синдром.

Ледено лате

В някои заведения тази напитка може да съдържа повече захар от кенче кока-кола, като например карамеленото лате или шоколадово лате с много сметана.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес